Πρόσκληση για ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα για το μάθημα "Σχεδιασμός Χημικών Βιομηχανιών και Διεργασιών"


Πίσω

Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια του τμήματος, ανεξαρτήτως έτους (ή ακόμη και από άλλες σχολές),
όχι απαραίτητα με γνώσεις προγραμματισμού.
Αφορά την εθελοντική συμμετοχή σε μια συλλογική δραστηριότητα για την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα διευκολύνουν τη διεξαγωγή του αντικειμένου του Σχεδιασμού αλλά και άλλων σχετικών μαθημάτων (π.χ. "Φυσικές Διεργασίες").

Λογικά, η δραστηριότητα αυτή θα αρχίσει από Σεπτέμβρη, αλλά οι... πολύ μερακλήδες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και νωρίτερα αν θέλουν. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί κανείς, ακολουθούν μερικές ιδέες (είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες προτάσεις!).

Όσοι γνωρίζουν προγραμματισμό:

Όσοι δε γνωρίζουν προγραμματισμό:

Αυτή η πρωτοβουλία μας αποσκοπεί στα εξής:
α) να διευκολύνει και αναβαθμίσει τη διδασκαλία ορισμένων αντικειμένων και μέσω αυτής, το επίπεδο των σπουδών στο τμήμα γενικότερα και
β) να αποτελέσει ένα βήμα για την εύρεση άλλων μορφών κατάκτησης γνώσης, πέρα από και συμπληρωματικά προς τις καθιερωμένες διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις.
Πράγματι, είναι γνωστό ότι μαθαίνει κανείς καλύτερα, περισσότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα μέσα από το συνδυασμό της θεωρίας με την πράξη και την επίλυση ρεαλιστικών προβλημάτων, παρά μέσα από "ξερή" θεωρία και τυποποιημένα εργαστήρια. Ελπίζουμε ότι μια τέτοια δραστηριότητα, από τη στιγμή που θα μπει σε μια σταθερή πορεία, θα μπορεί να συνεχίζεται από τους ίδιους τους φοιτητές με μικρή έως μηδενική εξωτερική βοήθεια.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: δεν πρόκειται για έναν καινούριο τρόπο να περνάει κανείς το μάθημα (άλλωστε, όσο εξαρτάται από εμάς, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα). Απευθυνόμαστε σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για κάτι διαφορετικό όσο και δημιουργικό.

Πώς θα ξεκινήσουμε; Το λογισμικό αυτού του είδους μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκη υπόθεση. Για να μην πελαγώσουμε, αρχικά θα ξεκινήσουμε με μικρές, αυτόνομες εφαρμογές που θα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα (π.χ. σχεδιασμός ενός αντιδραστήρα συγκεκριμένου τύπου). Ένα πιθανό σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι τα ίδια τα προβλήματα του βιβλίου, χωρίς να αποκλείονται άλλες πηγές. Σε ένα επόμενο στάδιο, θα προχωρήσουμε σε σταδιακή ενοποίηση των εφαρμογών έτσι ώστε να "συνεργάζονται" μεταξύ τους και να αποτελέσουν ένα είδος "σουίτας" ή ενιαίας πλατφόρμας.

Όσον αφορά το γραφικό σκέλος, έχουμε να θίξουμε δύο ζητήματα: το ένα είναι η γραφική απεικόνιση των αποτελεσμάτων μέσα από κατάλληλα διαγράμματα και το άλλο είναι η ίδια η γραφική διασύνδεση προγράμματος-χρήστη (gui). Για την απεικόνιση των αποτελεσμάτων υπάρχουν ήδη δωρεάν προγράμματα (gnuplot, grace κλπ) τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, τουλάχιστον στην αρχή, πριν σχεδιάσουμε κάτι πιο απαιτητικό. Όσον αφορά τη γραφική διασύνδεση, αν και αυτή θα ήταν πολύ χρήσιμη π.χ. στην κατάστρωση ενός διαγράμματος ροής, μπορεί επίσης να αποδειχτεί δύσκολη στην υλοποίησή της. Για να μη χάσουμε το στόχο μας, είναι μάλλον προτιμώτερο οι πρώτες εφαρμογές να τρέχουν μέσω γραμμής εντολών. Αν βέβαια, βρεθούν συνεργάτες αρκετά φιλόδοξοι και με ανάλογες γνώσεις και όρεξη, που να θέλουν να καταπιαστούν και με αυτό το πρόβλημα, εννοείται ότι δε θα πούμε όχι!

Επειδή τα παραπάνω είναι ακόμη αρκετά σχηματικά και γενικόλογα, όσοι ενδιαφέρονται ας παρακολουθούν αυτή τη σελίδα τακτικά και θα επανέλθουμε μέσα στο καλοκαίρι με λεπτομέρειες και με πιο συγκεκριμένες προτάσεις.
Αν και η δραστηριότητα που προτείνεται εδώ ξεκινά σαν πρωτοβουλία ενός ανθρώπου, δεν βρίσκουμε ιδιαίτερο νόημα στο να παραμείνει τέτοια, αλλά μόνο στο να γίνει πραγματικά συλλογική προσπάθεια. Εφόσον συγκεντρωθεί μία "κρίσιμη μάζα" ενδιαφερόμενων εννοείται ότι θα προχωρήσουμε και στη δημιουργία της ανάλογης ιστοσελίδας. Ως τότε, η σχετική ενημέρωση θα γίνεται από εδώ.

Καλό καλοκαίρι!

Β. Ρ.
24-6-2008

Πίσω