Στόχος του Δικτύου
για τη μελέτη του κόσμου της Εργασίας είναι η ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου και του προβληματισμού για τη ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της εργασίας στο νεώτερο και σύγχρονο κόσμο, την μελέτη των αλλαγών, αλλαγών που αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα. Το Δίκτυο για τη μελέτη της εργασίας είναι ανοιχτό στη λαογραφική/εθνογραφική, ανθρωπολογική, ιστορική και κοινωνιολογική έρευνα και προσκαλεί στην διεπιστημονική προσέγγιση. Είναι διαθέσιμο για την ανάρτηση επιστημονικών άρθρων και εργασιών που αναφέρονται στον κόσμο της εργασίας. Επιδιώκει την αλληλοενημέρωση για Συνέδρια/Ημερίδες, για νέες δημοσιεύσεις και προωθεί την Οργάνωση Θερινού Σεμιναρίου με αντικείμενο την ιστορία, κοινωνία και πολιτισμό της εργασίας.
Ο κόσμος της εργασίας
Τη συζήτηση για την εργασία και για τις αλλαγές που υφίσταται την ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τα χαρακτηριστικά που αυτή παίρνει στη μετανεωτερική μορφή του καπιταλιστικού συστήματος και των παραγωγικών του δομών. Οι τελευταίες υπόκεινται σε μια συνεχή "ευελικτοποίηση", στη διαμόρφωση επίσης πλαισίων πλήρους απελευθέρωσης στη διακίνηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων αλλά και εργατικής δύναμης που οδηγείται όλο και περισσότερο σε ευέλικτες και άτυπες μορφές εργασίας.
Η εργασία δηλαδή που στον ιστορικό χρόνο και στις εκάστοτε ισχύουσες παραγωγικές σχέσεις είχε διαμορφωθεί κι ως βάση της κοινωνικής ζωής, ως στοιχείο κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας, ως πεδίο πολιτικής διεκδίκησης δικαιωμάτων, ως εμπειρία και ως πολιτισμική αξία, εμφανίζεται από τις τελευταίες δεκαετίες του 20 ου αι. απογυμνωμένη από τα παραπάνω πραγματικά και συμβολικά της περιεχόμενα και τις νοηματοδοτήσεις και υπό την νέα της μορφή εξωθεί διάφορες κατηγορίες πληθυσμού σε μια απώλεια της κοινωνικής τους ταυτότητας.
Αυτή η αλλαγή των δομών, των αντιλήψεων, των πρακτικών και στρατηγικών για την εργασία και ειδικότερα για την άτυπη μορφή της, η ανίχνευση επίσης των τρόπων που διαπλέκονται οι διάφορες όψεις των σύγχρονων ανισοτήτων με το πεδίο της εργασίας, επιδιώκεται να αποτελέσουν στον παρόντα δικτυακό τόπο, πεδίο συζήτησης και προβληματισμού. Παράλληλα η ίδια η ιδέα της αλλαγής της εργασίας μας επιβάλλει την ανίχνευση της ιστορικότητας, της καθημερινής ζωής και κουλτούρας του κόσμου της εργασίας , τη διερεύνηση της σημασίας που αυτή είχε και έχει για τη μορφή, τη συνοχή ή την αστάθεια των κοινωνιών. Αυτή η γνώση μπορεί να προσφέρει εργαλεία και προτάσεις ανάλυσης, που ίσως αποδειχτούν χρήσιμες στην πραγμάτευση των κοινωνικών αναδιαρθρώσεων. Αρκετές π.χ. έρευνες έχουν δείξει ότι η οικονομία δεν αποτελεί πάντα τον ρυθμιστικό παράγοντα των κοινωνικών σχέσεων. Η διαχείριση των αλλαγών και των κρίσεων μπορεί να ανήκει εξίσου στην οικογένεια, στις κοινωνικές ομάδες ή στις μικροκοινωνίες που ακουμπώντας πάνω σε ένα οικείο πολιτισμικό υπόβαθρο, σε μια βιωμένη εμπειρία και μνήμη διαμορφώνουν τους δικούς τους όρους επιβίωσης και ένταξης.