ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ÁÊÁÄÇÌÁÚÊÏΥ ÅÔÏΥÓ 2024-25
ΜαθÞματα
ΙΜΑ 100 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΠΑΣ: ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ (5ος-15ος ΑΙΩΝΑΣ)
Το μÜθημα αποσκοπεß στην κατανüηση της ιστορßας, του πολιτισμοý και της κοινωνßας των λαþν της ευρασιατικÞς στÝπας απü τον 5ο Ýως τον 15ο αιþνα, καθþς και το πλαßσιο των επαφþν τους με τις γειτονικÝς τους αυτοκρατορßες και τους ΣλÜβους. ΜÝσα απü τις σχετικÝς πληροφορßες κατÜ τις παραδüσεις και την ανÜλυση των πηγþν, οι φοιτητÝς Ýχουν τη δυνατüτητα να εξοικειωθοýν με τις νομαδικοýς λαοýς και να αναπτýξουν την κριτικÞ τους ικανüτητα επÜνω στα ζητÞματα που θßγονται και αναλýονται.
Περßγραμμα μαθημÜτων: Στις αρχικÝς παραδüσεις προσεγγßζονται, μεταξý Üλλων, η Ýννοια του νομαδισμοý, τα χαρακτηριστικα της ευρασιατικÞς στÝπας και η εικüνα αυτþν των λαþν στον περßγυρü τους. Με εξαßρεση τους ιρανογενεßς Αλανοýς, τßθεται υπü εξÝταση μßα σειρÜ τουρκικþν Þ μογγολικþν λαþν οι οποßοι μετανÜστευσαν απü την ΚεντρικÞ Ασßα προς την Ευρþπη και δημιοýργησαν εφÞμερες Þ μεγαλýτερης διÜρκειας ηγεμονßες (Οýννοι, πρþιμοι Τοýρκοι, ¶βαροι, Πρωτοβοýλγαροι, ΧÜζαροι, Οýγγροι, ΠετσενÝγκοι, Οýζοι, ΚουμÜνοι και Μογγüλοι). Η πραγμÜτευση αυτþν των λαþν, με την αξιοποßηση σχετικþν αποσπασμÜτων απü τις πηγÝς και τα αρχαιολογικÜ ευρÞματα, εστιÜζει στην πολιτικÞ και κοινωνικÞ τους οργÜνωση, τις μεταβολÝς που επÝφεραν οι διπλωματικÝς, πολιτισμικÝς, εμπορικÝς κ.Ü. σχÝσεις τους με τις εδραßες αυτοκρατορßες (üπως το ΒυζÜντιο και η Κßνα), καθþς και στις σχÝσεις των νομÜδων με τους ΣλÜβους γεßτονÝς τους, λαμβÜνοντας υπüψη üτι οι νομÜδες αποτÝλεσαν καταλυτικü παρÜγοντα για τον ιστορικü βßο σλαβικþν ηγεμονιþν Þ τη διαμüρφωση μικτþν πολιτισμþν.
Τρüπος ΕξÝτασης: Το μÜθημα εξετÜζεται γραπτÜ.
IBA 301 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το μÜθημα αποσκοπεß στην κατανüηση της ιστορικÞς και πολιτισμικÞς εξÝλιξης του μεσαιωνικοý σλαβικοý κüσμου απü τον 5ο Ýως τον 15ο αιþνα. ΜÝσα απü τις σχετικÝς πληροφορßες κατÜ τις παραδüσεις και την ανÜλυση των πηγþν, οι φοιτητÝς Ýχουν τη δυνατüτητα να παρακολουθÞσουν την πορεßα απü τη σλαβικÞ εθνογÝνεση Ýως τη διαμüρφωση και ανÜπτυξη των μεσαιωνικþν σλαβικþν κρατþν και να προσεγγßσουν κριτικÜ τα ζητÞματα που θßγονται και αναλýονται.
Περßγραμμα μαθημÜτων: με απαρχÞ την σλαβικÞ εθνογÝνεση στην ΑνατολικÞ Ευρþπη καθþς και ορισμÝνα χαρακτηριστικÜ των πρþιμων ΣλÜβων (πολιτικÝς και κοινωνικÝς δομÝς, θρησκευτικÝς αντιλÞψεις κ.Ü.), εξετÜζεται η σλαβικÞ επÝκταση στον ευρωπαúκü χþρο και, λαμβÜνοντας υπüψη τα σýγχρονα σλαβικÜ κρÜτη (Þ Üλλες σημαντικÝς σλαβικÝς κοινüτητες), καταγρÜφεται η ιστορικÞ και πολιτισμικÞ εξÝλιξη του καθενüς κατÜ τον Μεσαßωνα. Τις ευρýτερες ομÜδες αποτελοýν οι ΣλÜβοι στην ΚεντρικÞ, ΑνατολικÞ και ΝοτιοανατολικÞ Ευρþπη. Ταυτüχρονα, γßνεται κατανοητÞ η μετÜβαση απü την εποχÞ της μετανÜστευσης σε εκεßνη των φυλετικþν ενþσεων και τÝλος στα μεσαιωνικÜ σλαβικÜ κρÜτη, η εγκαθßδρυση των οποßων συνδÝεται με τον εκχριστιανισμü και την εθνογÝνεση των σýγχρονων σλαβικþν λαþν. ΑναφορικÜ με την ΚεντρικÞ Ευρþπη προσεγγßζονται οι ηγεμονßες που διαμορφþθηκαν στην Πολωνßα, την Τσεχßα, τη Σλοβακßα, τη Σλοβενßα καθþς και οι ζþσες σλαβικÝς κοινüτητες στην Αυστρßα και τη Γερμανßα. Στην ΑνατολικÞ Ευρþπη το ενδιαφÝρον στρÝφεται στη λεγüμενη Ρωσßα του ΚιÝβου που κÜλυπτε τη σημερινÞ Ουκρανßα, τη Λευκορωσßα και τμÞμα της Ρωσßας, ενþ στη ΝοτιοανατολικÞ Ευρþπη (ΒαλκÜνια) προσεγγßζεται η μεσαιωνικÞ ιστορßα της Κροατßας, της Σερβßας και της Βουλγαρßας μετÜ τον εκχριστιανισμü της. ΣημαντικÞ παρÜμετρο αποτελοýν οι Ýξωθεν επιδρÜσεις σε αυτÝς τις ομÜδες απü ισχυροýς γεßτονες, οι οποßες συνÝβαλαν στη διαμüρφωση των πολιτισμικþν τους χαρακτηριστικþν.
Τρüπος ΕξÝτασης: Το μÜθημα εξετÜζεται γραπτÜ.