ΑΚΑΔΗΜΑÚΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22
×ÅÉÌÅÑÉÍÏ ÅÎÁÌÇÍÏ
ΕισαγωγÞ στην Αρχαßα ΕλληνικÞ Ιστορßα
Υποχρεωτικü, Κωδ. 103
ΕξÜμηνο: Α´, Φιλολογικü
ΕκπαιδευτικÞ εκδρομÞ στη Δωδþνη
Περßληψη
Στο μÜθημα εξετÜζεται η πολιτικÞ ιστορßα της ΕλλÜδος απü την λεγüμενη κÜθοδο των ΔωριÝων μÝχρι και το τÝλος του Πελοποννησιακοý πολÝμου. Βασικοýς Üξονες θα αποτελÝσουν, η επισκüπηση των χρονικþν, αλλÜ και των θεματικþν ενοτÞτων (βαθμιαßα διαμüρφωση και εξÝλιξη των πολιτευμÜτων, θεσμοß, κοινωνικÞ και οικονομικÞ διÜρθρωση των πüλεων–κρατþν). ΠαρÜλληλα θα παρουσιασθοýν οι αρχαßες πηγÝς (φιλολογικÝς, επιγραφικÝς, νομισματικÝς) και θα συζητηθοýν οι μÝθοδοι προσÝγγισης και αξιολüγησÞς τους, στοχεýοντας στην κατÜρτιση των φοιτητþν σε ιστορικÜ ενδιαφÝροντα της ΜÝσης Εκπαßδευσης.
Προτεινüμενα βιβλßα
Μολοσσοß, Θεσπρωτοß, ΧÜονες, Κασσωπαßοι
ΙΑΕ Κωδ. 161
ΕξÜμηνα: Ε´, Ζ´, Φιλολογικü
Εργασßες προαιρετικÝς
ΕκπαιδευτικÞ εκδρομÞ στο εξωτερικü
Περßληψη
Αντικεßμενο του μαθÞματος θα αποτελÝσει η παρουσßαση των ηπειρωτικþν φýλων των Μολοσσþν, Θεσπρωτþν, Χαüνων και Κασσωπαßων και των μικρüτερων εθνþν που τα απÜρτιζαν. Θα εξετασθοýν ενδελεχþς, με βÜση τις φιλολογικÝς, επιγραφικÝς πηγÝς, τα αρχαιολογικÜ κατÜλοιπα και τις νομισματικÝς εκδüσεις, η ιστορßα, τα πολιτεýματα, οι γενεαλογικοß μýθοι και η θρησκεßα, οι θεσμοß και η οικονομßα τους, απü τους αρχαúκοýς χρüνους Ýως την ρωμαúκÞ κατÜκτηση (168/7 π.Χ.). Θα συμπεριληφθουν οι εκστρατεßες των βασιλÝων ΑλεξÜνδρου Α´ και Πýρρου στη Δýση. Ιδιαßτερο βÜρος θα δοθεß στο πλÝγμα των σχÝσεþν τους και των διαδρÜσεων με τους üμορους λαοýς, Μακεδüνες, Ιλλυριοýς, κυρßως με την Ιταλßα και Σικελßα.
ΠηγÝς, Üρθρα: θα δοθοýν ηλεκτρονικÜ.
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΠηγÝς της ιστορßας του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου (ΔευτÝρα 12-3, Β39-40)
ΙΑΕ Κωδ. 158.
ΕξÜμηνα: ΣΤ´, Η´, Φιλολογικü
Εργασßες προαιρετικÝς
Περßληψη
Θα παρουσιασθοýν οι αρχαßες φιλολογικÝς μαρτυρßες για την ιστορßα του ΑλεξÜνδρου του Γ´. Οι εξιστορÞσεις για την εκστρατεßα του, απü την ÝναρξÞ της, Ýως και το θÜνατü του, εßναι üλες μεταγενÝστερες και βασßζονται σε πρωτογενÞ ýλη, η οποßα παρÞχθη απü συγγραφεßς, συγχρüνους του ΑλεξÜνδρου. Τα κεßμενα αυτþν των πρþτων ιστορικþν, γεωγρÜφων κ.λπ., οι οποßοι Þσαν συνεργοß και αυτüπτες, διασþζονται αποσπασματικÜ, κυρßως στα Ýργα των Αρριανοý, ΠλουτÜρχου, Κουρτßου, Διοδþρου και Ιουστßνου. Στο μÜθημα θα μελετηθοýν οι αφηγÞσεις αυτþν των συγγραφÝων και θα αναζητηθεß η πηγÞ προÝλευσÞς τους.
Προτεινüμενo βιβλßo
ΕισαγωγÞ στη ΝομισματικÞ. Η νομισματικÞ πολιτικÞ των Ρωμαßων αυτοκρατüρων, απü τον Οκταβιανü, Ýως την τετραρχßα του Διοκλητιανοý (Τρßτη 12-3, Β39-40)
ΙΑΕ Κωδ. 164
ΕξÜμηνα: ΣΤ´, Η´, φιλολογικü
Εργασßες προαιρετικÝς
ΕκπαιδευτικÞ εκδρομÞ στü εξωτερικü
Στο μÜθημα θα παρουσιασθοýν, κατ’ αρχÞν, η προκερματικÞ περßοδος και οι βασικÝς γνþσεις για τα αρχαßα ελληνικÜ νομßσματα? η αναγκαιüτητα της θÝσπισης της εγχρÞματης οικονομßας? τεχνικÜ ζητÞματα? το δικαßωμα παραγωγÞς νομßσματος? οι σταθμητικοß κανüνες? πληροφορßες, σχετικÝς με το νüμισμα, που αντλοýνται απü την αρχαßα γραμματεßα και τις επιγραφÝς? ζητÞματα κυκλοφορßας εντüς και εκτüς του κÝντρου παραγωγÞς? πüλεμος, εμπüριο, μεγÜλα δημüσια Ýργα, επßσης νüμισμα και εικονογραφßα.
Στο β´μÝρος του μαθÞματος θα μελετηθοýν οι νομισματικÝς εκδüσεις και τα μετÜλλια των Ρωμαßων αυτοκρατüρων που εκδüθηκαν απü τα νομισματοκοπεßα της Ρþμης και της δυτικÞς επικρÜτειας (σημ. Λυþν, Λονδßνο κ.λπ.). Το εικονολüγιο που επιλÝχθηκε θα εξετασθεß λεπτομερþς, προκειμÝνου να καταδειχθεß üτι χρησιμοποιÞθηκε ως εργαλεßο ακραιφνοýς προπαγÜνδας της βασιλεßας εκÜστου αυτοκρÜτορα. Στις εμπρüσθιες üψεις απεικονßζονται τα πορτραßτα των αυτοκρατüρων και των οικογενειþν τους, συνοδευüμενα απü επιγραφÝς με τα ονüματα και τους τßτλους τους. Στις οπßσθιες üψεις αποδßδονται, γεγονüτα πολιτικÜ, στρατιωτικÜ, ευεργεσßες, θεüτητες, προσωποποιημÝνες Ýννοιες, κτßσματα (ναοß, αψßδες θριÜμβου, Circus Maximus κ.λπ.). ΠαρÜλληλα θα εξετασθοýν οι σταθμητικοß κανüνες και οι νομισματικÝς μεταρρυθμßσεις, καθþς και η αντιμετþπιση των δημοσιονομικþν και οικονομικþν κρßσεων.
ΠηγÝς και Üρθρα: θα δοθοýν ηλεκτρονικÜ.