Πίσω

 

ΙΝΤ 816: Η ευρωπαϊκή τέχνη από την Πρώιμη Αναγέννηση έως και το Ροκοκό (15 ος αι. - 1789).

Στόχος του μαθήματος είναι να παρουσιαστούν τα καλλιτεχνικά ρεύματα και οι καλλιτεχνικές τάσεις της Aναγέννησης, του Mανιερισμού, των κλασικιστικών τάσεων στη Γαλλία τον 17ο αιώνα, το Mπαρόκ και το Pοκοκό. Mετά από σύντομη εισαγωγή, για να ανιχνεύσουμε τις αφετηρίες της νεότερης ευρωπαϊκής τέχνης από τον Giotto και τον 14ο αι. στην Iταλία, θα εξετάσουμε, μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα έργων των κυριότερων εκπροσώπων και με την υποστήριξη της θεωρίας της τέχνης, τους παράγοντες διαμόρφωσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ρεύματος καθώς και τη σχέση τέχνης και κοινωνίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περίοδο της Αναγέννησης.

Σκοπός:

Παρουσίαση των καλλιτεχνικών κινημάτων και καλλιτεχνικών τάσεων στην Ευρώπη της Αναγέννησης, του Μανιερισμού, του Μπαρόκ, των κλασικιστικών τάσεων στη Γαλλία τον 17 ο αιώνα και του Ροκοκό, σε όλες τις τέχνες. Έμφαση στην τέχνη της Αναγέννησης και στη ζωγραφική.

Επί μέρους στόχοι:

-Να κατανοηθεί η ανάπτυξη του φυσιοκρατικού ύφους στην Ιταλία του 14 ου αιώνα, προκειμένου να ανιχνευτούν οι απαρχές της ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

-Να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά των προαναφερθεισών καλλιτεχνικών κινήσεων και τάσεων με βάση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων εικαστικών καλλιτεχνών.

-Να ανιχνευθούν οι σχέσεις μεταξύ τέχνης και κοινωνίας, προκειμένου να κατανοηθεί η αλλαγή του εικαστικού ύφους ως ιστορικού γεγονότος και να κατανοηθεί η χρονική αλληλουχία τους.

Διάγραμμα

1ο μάθημα: Στόχοι του μαθήματος, περιοδολόγηση, ζητήματα ορολογίας, ενδεικτική βιβλιογραφία - εποπτικό υλικό, σύντομη ανασκόπηση της δυτικής μεσαιωνικής τέχνης.

2ο και 3ο μάθημα: Εισαγωγικές παρατηρήσεις στη νεότερη ευρωπαϊκή τέχνη. Εισαγωγικά στην Ιταλική Αναγέννηση. Παράγοντες εμφάνισής της. Πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο (έμφαση στη Φλωρεντία). Ο Νεοπλατωνισμός και η συμβολή του στη διαμόρφωση της τέχνης της Αναγέννησης. Αρχαιότητα. Η παρουσία των Βυζαντινών στην Ιταλία του 15 ο αιώνα. Ανθρωπισμός. Η θέση του εικαστικού καλλιτέχνη στην κοινωνία. Θεωρία της τέχνης και νέα εικαστικά είδη.

4ο και 5ο μάθημα: Πρωτοαναγέννηση - Ο Τζόττο και η ανάπτυξη του φυσιοκρατικού ύφους. Πρώιμη Αναγέννηση. Εφεύρεση της προοπτικής, η ζωγραφική ως εικασία των ορωμένων. Κυριότεροι εκπρόσωποι και αντιπροσωπευτικά έργα από την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη ζωγραφική. Γραμμικό στυλ. Εμφάνιση της χαρακτικής.

6ο και 7ο μάθημα: Ώριμη ή Υψηλή ή Κλασική Αναγέννηση. Η Ρώμη ως καλλιτεχνικό κέντρο. Μπραμάντε, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ραφαήλ, Μιχαήλ Άγγελος και η έννοια του οικουμενικού καλλιτέχνη.

8ο και 9ο μάθημα: Βενετσιάνικη τέχνη. Η Αναγέννηση βορείως των Άλπεων. Μανιερισμός.

10ο, 11ο, 12ο μάθημα: Η τέχνη του Μπαρόκ - τέχνη της Αντιμεταρρύθμισης. Κλασικιστικές τάσεις στη Γαλλία τον 17 ο αιώνα. Οι κυριότεροι εκπρόσωποι του Μπαρόκ στην Ιταλία, στην Ισπανία και στις Κάτω Χώρες. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα από την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη ζωγραφική. Ζωγραφικό στυλ.

13ο Η τέχνη του Ροκοκό. Ανασκόπηση των διδαχθέντων - συμπεράσματα.