ΙΝΤ 824: Θέματα από την ευρωπαϊκή τέχνη 4: Ο Ρέμπραντ (1606 - 1669) και η τέχνη της εποχής του.
Εξετάζεται το ζωγραφικό και χαρακτικό έργο του Ρέμπραντ διεξοδικά, υπό το φως της συνεχιζόμενης έρευνας (Rembrandt Research Project), σε σχέση με την εποχή του, την τέχνη του Μπαρόκ και τη θεωρία της τέχνης. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις αυτοπροσωπογραφίες του και στα λεγόμενα tronies, στην πρόσληψη του έργου του καθώς και στη συμβολή του στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης.
Σκοπός:
Να γνωρίσουν οι φοιτητές τη ζωή, το έργο και τη σχέση με την εποχή του ενός μεγάλου ευρωπαίου ζωγράφου, χαράκτη, σχεδιαστή και δασκάλου, υπό το φως της συνεχιζόμενης έρευνας.
Στόχοι:
-Να μελετηθεί η ζωή του Ρέμπραντ με βάση τις γραπτές πηγές και τη σημαντικότερη βιβλιογραφία.
-Να μελετηθεί η δραστηριότητα του εργαστηρίου του, ο τρόπος οργάνωσής του και τα προβλήματα έρευνας που προκύπτουν σήμερα.
-Να μελετηθεί το έργο του στις διάφορες εκφάνσεις του με όσα περισσότερα έργα είναι δυνατόν, με βάση τη θεωρία της τέχνης της εποχής και τα πορίσματα της έρευνας που διεξαγόταν μέχρι πρόσφατα από το Rembrandt Research Project στο Άμστερνταμ.
-Να εξεταστεί η τέχνη του σε σχέση με το Μπαρόκ γενικά και την τέχνη της εποχής του στην Ολλανδία καθώς και με το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο και τις ιδιαιτερότητες της ολλανδικής κοινωνίας τον 17 ο αιώνα.
-Να εξεταστεί ιδιαίτερα η αυτοπροσωπογραφική του δραστηριότητα καθώς και η ιδιαίτερη εικαστική κατηγορία των tronies .
-Να κατανοηθεί η υποδοχή και η πρόσληψη του έργου του καθώς και η επίδρασή του στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τέχνης.
Διάγραμμα
1ο μάθημα: Στόχοι του μαθήματος, μέθοδος εργασίας και συνεργασία με τη διδάσκουσα. Ενδεικτική βιβλιογραφία. Διάγραμμα ύλης, χρονολόγιο και εισαγωγικές παρατηρήσεις για τον Ρέμπραντ. Προφορικές και γραπτές οδηγίες για την εκπόνηση των εργασιών. Θέματα εργασιών.
2ο και 3ο μάθημα: Η Ολλανδία την εποχή του Ρέμπραντ: πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες, κοσμοπολιτισμός, εμπόριο τέχνης (έμφαση στο Leyden και στο Αμστερνταμ). Η τέχνη της εποχής του Ρέμπραντ στην Ευρώπη και στην Ολλανδία. Η έρευνα για τον Ρέμπραντ - Rembrandt Research Project - έτος Ρέμπραντ (2006). Προβλήματα έρευνας. Γραπτές πηγές για τον Ρέμπραντ.
4ο μάθημα: Μαθητεία. Το πρώιμο έργο και η συνεργασία με τον Lievens στο Le y den(1626-1631). Ιστορικές σκηνές. Η σημασία της πρώιμης ενασχόλησής του με τη χαρακτική.
5ο, 6ο, 7ο, 8ο μάθημα: Ο Ρέμπραντ στο Άμστερνταμ (1631/32-1669). Οργάνωση εργαστηρίου. Παρουσίαση της δραστηριότητας του ζωγράφου σε δύο φάσεις, 1631/32-1642, 1643-1669). Παρουσίαση των σημαντικότερων ζητημάτων που άπτονται της τέχνης του. Τα έργα του κατά θεματικές κατηγορίες: προσωπογραφίες - ομαδικές προσωπογραφίες - αυτοπροσωπογραφίες - tronies , θέματα από τη Βίβλο, μυθολογικά θέματα, τοπιογραφίες, χαρακτικά και σχέδια. Νύξεις για την υποδοχή και την πρόσληψη του έργου του.
9ο, 10ο, 11ο, 12ο μάθημα: προφορική παρουσίαση των εργασιών, εμβάθυνση σε ειδικά ζητήματα της τέχνης του, εξέταση του στυλ.
Μάθημα 13ο: Ανακεφαλαίωση, συμπεράσματα.