Διδασκαλία |
Γνωστικό αντικείμενο
Κοινωνική Ανθρωπολογία και Λαογραφία: Προφορικός Πολιτισμός (ΦΕΚ 3446/12.09.2019, τ. Β)
Προσφερόμενα Μαθήματα
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 η Μ. Παπαχριστοφόρου θα διδάξει τα εξής αντικείμενα:
Χειμερινό εξάμηνο
«Προφορικότητα και συλλογική μνήμη» (ΛΑΟ 461/ΨΕΕ021), προπτυχιακό, υποχρεωτικό 3ου εξαμήνου (κατεύθυνση ιστορίας).
Το μάθημα προσφέρεται ως επιλεγόμενο και σε φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.
«Αρχειακή Εθνογραφία» (ΛΑΟ 493), προπτυχιακό, επιλογής υποχρεωτικό, 5ο και 7ο εξάμηνο. Το μάθημα έχει σεμιναριακό χαρακτήρα και δέχεται περιορισμένο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών.
Εαρινό εξάμηνο
«Η Ιστορία των Παραμυθιών» (ΛΑΟ 465/ΨΕΕ023), προπτυχιακό, επιλογής υποχρεωτικό, 6ο και 8ο εξάμηνο. Το μάθημα προσφέρεται ως επιλεγόμενο και σε φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.
«Συμβολική σκέψη και πολιτισμός» (ΛΑΟ 453), προπτυχιακό, επιλογής υποχρεωτικό, 6ο και 8ο εξάμηνο.
Διδακτικά αντικείμενα προηγουμένων ετών
«Εισαγωγή στη Λαογραφία» (ΛΑΟ 451, υποχρεωτικό)
«Λαϊκή Λογοτεχνία και Προφορική Παράδοση» (ΛΑΟ 462, επιλογής υποχρεωτικό)
«Προφορικότητα, επιτόπια έρευνα και διαχείριση πρωτογενούς υλικού: ζητήματα μεθοδολογίας» (ΛΑΟ 498, επιλογής υποχρεωτικό)
«Λαϊκή Κοσμοθεωρία και Λαϊκός Λόγος» (ΛΑΟ 102, επιλογής υποχρεωτικό)
«Εθνογραφική έρευνα πεδίου: ιστορία και μεθοδολογικές αρχές της επιτόπιας έρευνας για τη Λαογραφία και την Ανθρωπολογία » (ΛΑΝ 101), μεταπτυχιακό σεμινάριο.
«Κοσμολογίες και συλλογικές αναπαραστάσεις» (ΛΑΝ 202), μεταπτυχιακό σεμινάριο.
Ολοκληρωμένες διπλωματικές εργασίες και διατριβές
2016: Τυρίκος-Εργάς Γεώργιος, Στοιχειωμένες ιστορίες της Καλύμνου: αφηγήσεις, συλλογικές αναπαραστάσεις και κοινωνικές στρατηγικές, διδακτορική διατριβή (άρθρο 12, νόμος 2083/92). Π.Μ.Σ. «Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία: Ιστορία – Λαϊκός Πολιτισμός», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας
2018: Μανθοπούλου Αλεξάνδρα, Η παράδοση ως εμπορική ετικέτα και αναπαράσταση στη σύγχρονη Ελλάδα: Το αφήγημα της προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων, διπλωματική εργασία στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία- Λαογραφία»
2019: Μπατζανοπούλου Ολυμπία, Θρησκευτικοί συμβολισμοί και ταυτότητες των Εβραίων Ρωμανιωτών στα Ιωάννινα, διπλωματική εργασία στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία- Λαογραφία»
2019: Χρήστου Χρυσάνθη, Γυναίκες, ταυτότητες αναπαραστάσεις και συμβολισμοί: η περίπτωση μιας ορεινής κοινότητας του νομού Καστοριάς, διπλωματική εργασία στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία- Λαογραφία»
2021: Κοντού Ασημίνα, Το παράδοξο στο ελληνικό μαγικό παραμύθι: το υπερφυσικό, το μη κοινωνικά αποδεκτό και το αφηγηματικά σπάνιο – η περίπτωση της Μυκόνου, διπλωματική εργασία στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία- Λαογραφία»
2024: Φυλακτακίδου Αναστασία, Προφορικότητα, Συλλογική Μνήμη και Κοινωνικοί Ρόλοι στη Βόρεια Κάρπαθο, διπλωματική εργασία στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».
2024: Τερεζάκης Ιωάννης, «Ολοκαύτωμα, Στρατοπεδική Λογοτεχνία και αναστοχασμός στην μεταπολεμική Ευρώπη. Όψεις μεθοριακότητας στο έργο του Jean Amery», διπλωματική εργασία στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία».