Πληροφορίες

Σκηνοθέτης: Mike Leigh
Σενάριο: Mike Leigh
Φωτογραφία: Dick Pope
Μουσική: Andrew Dickson
Ηθοποιοί: Imelda Staunton, Richard Graham, Eddie Marsan, Anna Keaveney, Sally Hawkins, Alex Kelly, Daniel Mays, Phil Davis
Βραβεία: Βραβεία BAFTA καλύτερου γυναικείου ρόλου και καλύτερης σκηνοθεσίας, Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ ταινιών Βενετίας
Διάρκεια: 125’
Τοποθεσία: Αγγλία, 2005

Στη «Vera Drake» ο Mike Leigh ενσωμάτωσε στοιχεία από τα παιδικά του χρόνια. Ήταν γιός ενός γιατρού και μαιευτήρα και το ζήτημα των αμβλώσεων,  που θίγεται στην ταινία, του είναι ιδιαίτερα οικείο. Επίσης μεγάλωσε στο βόρειο Salford, στο Lancashire και γνώρισε μία πολύ συνηθισμένη, αλλά κοινωνικο-οικονομικά μικτή ζωή. Έτσι υπάρχει πάντα μία ένταση ή τουλάχιστον δυαδικότητα στις ταινίες του  όσων αφορά τις κοινωνικο-οικονομικές διαφορές. Το έργο «Vera Drake» κινείται στο γνώριμο ύφος του Leigh αναπαριστώντας νοσταλγικά αλλά αυθεντικά το Λονδίνο του ‘50. Ο Leigh συνεχίζει να προβάλει στις ταινίες του τα κοινωνικά προβλήματα της Μεγάλης Βρετανίας, δημιουργώντας πικρές μπαλάντες για τις λαϊκές τάξεις. Οι χαρακτήρες προέρχονται από τις εργατικές τάξεις και αντιμετωπίζουν δύσκολα διλήμματα. Η οικογένεια έχει το δικό της ρόλο ως συνεκτικός δεσμός μεταξύ των μελών της και μέσο αντιμετώπισης των δυσκολιών

Στο Λονδίνο του 1950, η Vera Drake είναι μία καλόκαρδη μεσήλικη γυναίκα, η οποία απασχολείται ως παραδουλεύτρα και φροντίζει για το καλό της οικογένειας της και των φίλων της στη γειτονία. Στο πλαίσιο του αλτρουισμού που την διακρίνει, η Vera παράλληλα βοηθά γυναίκες να απαλλαγούν από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όταν μία κοπέλα στην οποία προκάλεσε αποβολή οδηγείτε στο νοσοκομείο ειδοποιείται η αστυνομία. Η Vera βρίσκετε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη. Σημαντικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν τόσο στη ζωή της όσο και στις σχέσεις της με την οικογένεια της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία παράλληλη ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στην ταινία και αφορά την εμπειρία μίας γυναίκας της ανώτερης αστικής τάξης, η οποία επιθυμεί να απαλλαγεί από μία εγκυμοσύνη.

Η ταινία μπορούμε να πούμε ότι χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος εικονογραφείται η ζωή τριών κόσμων στο μεταπολεμικό Λονδίνο (η λαϊκή τάξη, τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και ο ενδιάμεσος κρίκος).  Στο δεύτερο μέρος ένα πρόβλημα κοινό για όλες τις κοινωνικές τάξεις συγκρούεται με το νόμο. Πλούσιοι και φτωχοί είναι υπόλογοι εάν υποπέσουν στο αδίκημα της άμβλωσης. Κύριο θέμα της ταινίας είναι η άμβλωση, ωστόσο ο Leigh εστιάζει επίσης στο ρόλο της μάνας που γνωρίζει να δίνει και να προσφέρει ανιδιοτελώς, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε κόστος.

Βασικό είναι να αναφέρουμε ότι η ταινία έχει δεχθεί κριτική από εκείνους που εργάστηκαν στον τομέα της μαιευτικής το 1950 σε ότι αφορά τη μέθοδο πραγματοποίησης των αμβλώσεων. Η νοσοκόμα Jennifer Worth θεωρεί πως η μέθοδος άμβλωσης που προβάλλεται στην ταινία είναι πάντοτε θανατηφόρα και αποκαλεί την ταινία «επικίνδυνη» για τους θεατές της. Ωστόσο μία επιστολή σε απάντηση στο σχετικό άρθρο υποστηρίζει μία πραγματική εμπειρία ζωής μίας τέτοιας έκτρωσης στο Notting Hill το 1965.

Επίσης είναι ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης. Είναι γνωστό ότι ο Mike Leigh χρησιμοποιεί ασυνήθιστες μεθόδους για την επίτευξη του ρεαλισμού στις ταινίες του. Συνηθίζει να συγκεντρώνει ένα cast για εβδομάδες ή μήνες όπου οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν και εξερευνούν τους χαρακτήρες τους. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι μόνο η Imelda Staunton δηλαδή η Vera Drake γνώριζε ότι το θέμα της ταινίας ήταν η άμβλωση. Ενώ κανένα από τα υπόλοιπα μέλη του cast δεν γνώριζε ότι η Vera θα συλληφθεί. Οι γνήσιες αντιδράσεις του σοκ και της σύγχυσης των ηθοποιών αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για το διάλογο και τις δράσεις τους. Ο ρεαλισμός επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό και αισθανόμαστε σαν η ταινία αθόρυβα και σταθερά να μας μεταφέρει μέσα στους χώρους που διαδραματίζονται τα γεγονότα.

Όλα τα παραπάνω συστατικά δίνουν ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα, ενώ σε μερικά σημεία η ταινία φλερτάρει έντονα με το μελοδραματισμό. . Είναι όμως η ερμηνεία της ταλαντούχας Ιmelda Staunton που εντυπωσιάζει με την φυσικότητα και την ειλικρίνειά της κλέβοντας την παράσταση και δίκαια απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Στην ταινία όπως αναφέραμε θίγεται το αμφιλεγόμενο θέμα των αμβλώσεων, ωστόσο ο Mike Leigh δεν παίρνει θέση στο καυτό αυτό κοινωνικό θέμα. Τοποθετεί την ηρωίδα του στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το ηθικό από το ανήθικο, το καλό από το κακό, το νόμιμο από το παράνομο, και καλεί τον θεατή να αποφασίσει με ποιανού το μέρος θα ταχθεί. Από όποια πλευρά και να το προσεγγίσει κανείς (διαχείριση θέματος, σενάριο, ερμηνείες, φωτογραφία), η “Vera Drake” είναι ένα σπουδαίο φιλμ.  Το σύνολο του cast αγγίζει κορυφαίες επιδόσεις.