Πληροφορίες

Σκηνοθέτης: Billy Bob Thornton
Σενάριο: Billy Bob Thornton
Ηθοποιοί: Billy Bob Thornton, Dwight Yoakam, J.T Walsh, John Ritter, Lucas Black, Robert Duvall
Βραβεία: Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου 1997.
Διάρκεια: 135'
Τοποθεσία: Η.Π.Α., 1996

Το “Sling Blade” ξεκινά με ένα αξιόλογο μονόλογο ο οποίος παραδίδεται κατ’ευθείαν στην κάμερα. Ένας άνδρας με βραχνή φωνή, με εξέχον κάνω σαγόνι και πολύ πόνο στα μάτια, λέει ότι πιθανότατα θα θέλαμε ν’ ακούσουμε την ιστορία του και ξεκινάει τη διήγηση… Το όνομά του είναι Karl Childers, ειδικών ικανοτήτων και κρατούμενος 25 χρόνια σε ψυχιατρικό ίδρυμα από την παιδική του ηλικία επειδή σκότωσε την μητέρα του και τον εραστή της. Τώρα δηλώνει ότι το έχει μετανιώσει και ότι δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει κανένα. Ο Karl, μιλάει σε έναν δημοσιογράφο για την αποφυλάκισή του και τον πείθει ότι δεν είναι δολοφόνος. Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, επιστρέφει στη γενέτειρα πόλη του. Εκεί  αντιμετωπίζει τον ρατσισμό των περίοικων και αναγκάζεται να περιορίσει τις κοινωνικές του δραστηριότητες στους τέσσερις τοίχους του μηχανουργείου στο οποίο πιάνει δουλειά. Μοναδική διέξοδος στη μοναξιά του, ένα μικρό αγόρι, o Frank, που θα γίνει ο καθρέφτης των εσωτερικών, βουβών του κραυγών και ταυτίζεται μαζί του σε επικίνδυνο βαθμό. Έτσι γίνονται φίλοι και ο Frank του προτείνει να μείνει σε μια αποθήκη, στο σπίτι του. Εκεί ο Karl γνωρίζει τη μητέρα του Frank, Linda, μια καλοσυνάτη γυναίκα, τον φίλο της Doyle, έναν βίαιο, αλκοολικό τύπο και το αφεντικό της, Vaughan. Μέσα από αυτήν την ασυμβίβαστη συνύπαρξη, βήμα βήμα μας αποκαλύπτει την τρυφερότητα των συναισθημάτων του, την κρυμμένη αθωότητα του, μας γίνεται συμπαθής, ιδιαιτερα οικειος, ενας αντι-ηρωας που πλήρωσε την προσωπική του αντίληψη για δικαιοσύνη με βαρύ τίμημα. Το Κοφτερό Λεπίδι, είναι ένα μικρό αριστούργημα συγκίνησης και τρυφερότητας που άνοιξε τον δρόμο στην κινηματογραφική καριέρα του πολυτάλαντου και χαρισματικού Billy Bob Thornton ο οποίος υπέγραψε το σενάριο και την σκηνοθεσία πέρα από μια συγκλονιστική ερμηνεία.

Βυθισμένος στο ρόλο του Karl, ο Thornton προσφερει μια απο τις πιο εκφραστικές και δύσκολες ερμηνείες της καριέρας του, αποκαλυπτική και συγκλονιστική, όσο το τραγικό τελείωμα της μικρής του ιστορίας. Μια ωδή στη διαφορετικότητα, ενας ύμνος στους ήρωες της καθημερινότητας που με την προσωπικη τους θυσια κρυβουν τη δυναμη της λογικης πισω απο της επιταγές της καρδιας. Μία ταινία για την ¨κανονικότητα¨ και τις αποκλίνουσες συμπεριφορές, τα στερεότυπα και την κοινωνική αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας. Ο Billy Bob Thornton κατορθώνει να μετατρεψει μια μικρη ιστορια που μπορει να συνοψιστει σε μια γραμμή, σε μια εντονα συγκινητική ταινια, επικεντρωμενη σε εναν ψυχικα εγκλωβισμένο και αντικοινωνικο ηρωα που για μια στιγμη βρισκει τον προσωπικο παραδεισο της ελευθεριας του, για να τον ξαναχασει με το τελος της ταινιας. Ακολουθωντας ενα σκοτεινο μονοπατι, μας φιλοξενει στο βουβο θρηνο ενος ανθρωπου, που θα βιωσει την κορυφωση της ελευθεριας του με τον πιο επωδυνο τροπο, που θα οδηγηθει στην προσωπικη του λυτρωση οπως την καθοριζουν τα δικα του μονοπατια λογικης.

Το «Κοφτερό λεπίδι» που ανατέμνει χειρουργικά τον αμερικάνικο νότο. Τον ιδανικό τόπο τέλεσης ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, ή μάλλον της επαναλαμβανόμενης παραγωγής «εγκληματιών».