Πληροφορίες

Η Κ.Ο.Π.Ι είναι μια πολιτιστική ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με δράση τη προβολή ταινιών και το διάλογο γύρω απο στην 7η τέχνη.

Η Κ.Ο.Π.Ι. παρουσιάζει για τo χειμερινό εξάμηνο 2017 το αφιέρωμά της υπό τον τίτλο “Πρόοδος Backfire”. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάθε Πέμπτη. Ώρα έναρξης: 20:00. Είσοδος ελεύθερη!

O Όσκαρ Γουάιλντ έλεγε ότι μόνο αυτό που είναι πραγματικά μοντέρνο, μπορεί πάντα να είναι παλιομοδίτικο. Και πράγματι, η πρόοδος πολλές φορές δεν έχει υπάρξει αλλαγή του παλαιού παρά παραλλαγή του. Ίσως και αλλαγή του καινού σε κάτι που έχει φθαρεί πια από την πολυχρησία. Τα όρια μεταξύ του ριζοσπαστισμού και της πιο ακραίας συντήρησης δεν ήταν ποτέ ευδιάκριτα, ούτως ή άλλως. Πότε όμως η πρόοδος δεν φέρνει στο φως του παρόντος χρόνου τα απομεινάρια εκείνου του παρελθόντος αλλά τα υπερβαίνει; Πότε η πρόοδος δεν συντηρεί απλά αλλά αυγατίζει σε πλήθος, οξύνει σε ένταση τις παθογένειες του χθες μολύνοντας εν τέλει-ακόμα περισσότερο- ανοιχτές από καιρό πληγές;

Η Κ.Ο.Π. Ι εξερευνά αυτό ακριβώς το “πότε” με επτά ταινίες-κριτικές απέναντι σε όλα εκείνα που δεν επιδέχονται κριτικές αλλά συνάμα σίγουρες μες στην αβεβαιότητά τους πως δεν μπορεί, κάποτε θα έρθει η πραγματική αλλαγή.

  1. Πέμπτη 26 Οκτωβρίου: 2001: A Space Odyssey – 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (Stanley Kubrick)
  2. Πέμπτη 2 Νοεμβρίου: Nine Days in One Year – 9 μέρες ενός χρόνου (Mikhail Romm)
  3. Πέμπτη 9 Νοεμβρίου: Koyaanisqatsi – Κογιανισκάτσι (Godfrey Reggio)
  4. Πέμπτη 16 Νοεμβρίου: Playtime (Jacques Tati)
  5. Πέμπτη 23 Νοεμβρίου: Altered States – Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις (Ken Russell)
  6. Πέμπτη 30 Νοεμβρίου: A tanú (Péter Bacsó)
  7. Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου: Ghost in the Shell (Mamoru Oshii)