Πληροφορίες

Σκηνοθέτης: Mike Mills
Σενάριο: Mike Mills
Ηθοποιοί: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent
Φωτογραφία: Kasper Tuxen
Μουσική: Roger Neill, Dave Palmer, Brian Reitzell
Βραβεία: Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου (Christopher Plummer) | Βραβείο BAFTA B' Ανδρικού Ρόλου (Christopher Plummer)
Τοποθεσία: Αμερική, 2010
Διάρκεια: 1h 45m

Έξι μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο Oliver (Ewan McGregor) μαθαίνει από τον πατέρα του, Hal (Christopher Plummer), πως είναι ομοφυλόφιλος και πως έχει έναν νεαρό εραστή. Ο Hal ήταν παντρεμένος για σαράντα τέσσερα χρόνια, πριν αποκαλύψει τη σεξουαλικότητά του στον γιο του. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο Oliver είχε κι ίδιος κρυμμένα μυστικά στην ντουλάπα, τα οποία όμως αρνιόταν πεισματικά να αντιμετωπίσει. Ο ίδιος φοβόταν. Φοβόταν να είναι τολμηρός, να δεσμεύεται με ανθρώπους και το κυριότερο, να αγαπήσει. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του, όταν ο Oliver φτάνει στην ηλικία των τριάντα οκτώ, χάνει τον πατέρα του από καρκίνο. Το “The Beginners” πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο δύο άντρες βρίσκουν την αγάπη. Ο μόνος που δεν χρειάζεται να βρει την αγάπη, είναι ο Arthur, το Jack Russel του Ηal, που φαίνεται να κατέχει μια συγκροτημένη οπτική των πραγμάτων και να αντιλαμβάνεται πότε κάτι είναι σωστό και πότε όχι.

Φυσικά, δεν πρόκειται για μια ταινία γύρω από το σκύλο ή για σκύλους, αλλά o Arthur μοιάζει ο μοναδικός που δεν τον απασχολούν ζητήματα σεξουαλικής φύσεως ή διαμόρφωσης χαρακτήρα, σε αντίθεση βεβαίως με τον Oliver. O Oliver είναι ένας μάλλον επιτυχημένος καλλιτέχνης, όμως αναποφάσιστος και οκνηρός. Λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του, αρκετά μελαγχολικός, κατόπιν προτροπής κάποιων φίλων του αποφασίζει να πάει σε ένα μασκέ πάρτυ. Ντύνεται Freud, παίρνει μαζί του το σκύλο και κατευθύνεται προς τα κει. Στο πάρτυ, γνωρίζει την γοητευτική Anna (Melanie Laurent) σε μια υποτιθέμενη ‘’συνεδρία’’, με την οποία μιλάει μέσω ενός μπλοκ ,επειδή η ίδια πάσχει από λαρυγγίτιδα, και οι δυο τους καταλήγουν να εμπλέκονται σε μια ερωτική περιπέτεια. Ο Oliver παραμένοντας διστακτικός, δεν είναι σίγουρος αν είναι διατεθειμένος να κάνει το επόμενο βήμα.

Η ταινία εκτυλίσσεται σε τρία χρονικά μέρη, το πρώτο με την παραδοχή από τον Hal της σεξουαλικότητας του, το δεύτερο με τον θάνατό του και το τρίτο με κάποιες αναδρομές στην παιδική ηλικία του Oliver. O Ηal, στα εβδομήντα οκτώ ζει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του, έχοντας πλέον ανακοινώσει τη ταυτότητα και τον τρόπο ζωής που θα ήθελε να έχει. Λατρεύει να διαβάζει, να φροντίζει τον κήπο του, να συμμετέχει σε γκέι συλλογικότητες, να πολιτικοποιείται εκφραζόμενος υπέρ των δικαιωμάτων των γκει, να κάνει πάρτυ, να φλερτάρει και κυρίως να αγαπάει, βρίσκοντας θαλπωρή στο πρόσωπο του νεαρού Andy (Goran Visnjic). Αναζωογονημένος από την καινούργια σχέση που έχει με τον πατέρα του ο Oliver, προσπαθεί να καρπωθεί όσο το δυνατόν περισσότερα, προκείμενου να έρθει αντιμέτωπος με τους δικούς του δαίμονες, τα δικά του τείχη, που όρθωσε και τον απέκρυψαν από την ευτυχία. Κι όλα αυτά ως απόρροια της συναισθηματικής στέρησης από την οικογένειά του.

Όπως πολύ εύστοχα διατυπώνει ο Oliver μέσα στην ταινία, παρότι δεν συμμετείχε σε κανέναν πόλεμο, δεν υπέστη κανενός είδους καταπίεση, είχε την ατυχία του ελεύθερου χρόνου, που δεν είχαν οι δικοί του, να βιώσει την θλίψη και να μην δει ποτέ την χαρά μαζί τους. Κι αυτό γιατί οι γονείς του γεννημένοι κάπου στην ταραχώδη εποχή του μεσοπολέμου, βίωσαν την κοινωνική καταπίεση, αφενός ο Hal ως καταπιεσμένος ομοφυλόφιλος, αφετέρου η Georgia (Mary Page Keller) ως εβραϊκής καταγωγή γυναίκα, συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αργότερα, αφού τελείωσαν όλα αυτά, κατέληξαν να δημιουργήσουν μια οικογένεια που δεν πληρούσε τις συναισθηματικές ανάγκες κανενός εκ των δύο.

Έτσι ο Oliver, λίγους μήνες ύστερα από την αποχώρηση του πατέρα του, αντιλαμβάνεται πως όλες οι σχέσεις δεν καθορίζονται από το αρχέτυπο της οικογένειας και πως σαφώς δυνητικά δεν θα εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο. Ακολουθώντας το παράδειγμα που έδωσε ο πατέρας του, κυνηγάει την ευτυχία που είδε με την Anna, και που είχε αφήσει στις προηγούμενες σχέσεις του εξαιτίας φόβου, επιδιώκοντας όσα είχε απαρνηθεί τόσο καιρό στον εαυτό του.

To Beginners είναι το μερικώς αυτοβιογραφικό έργο του Mike Mills, μιας και ο ίδιος βίωσε το coming out του πατέρα του λίγο καιρό αμέσως μετά το θάνατο της μητέρας του, και που χάρισε στον Christopher Plummer το βραβείο Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου. Προπάντων, όμως, είναι μια γλυκιά ματιά, που ανατροφοδοτεί την φράση ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια αρχή, σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής, και την απομονώνει από το κλισέ που την περιβάλλουν. Μια τρυφερή οπτική της ζωής στην ολότητά της, με την θλίψη, την μοναξιά, τα τραύματα, την ευτυχία και την αγάπη.

Π.Μ. (Μέλος ΚΟΠΙ)