Πληροφορίες

Σκηνοθέτης: Ridley Scott
Σενάριο: Dan O'Bannon
Φωτογραφία: Derek Vanlint
Μουσική: Jerry Goldsmith
Ηθοποιοί: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt
Βραβεία: Όσκαρ ειδικών εφέ και υποψηφιότητα για όσκαρ σκηνογραφίας. Δύο βραβεία BAFTA και άλλες 4 υποψηφιότητες απο τη Βρετανική ακαδημία κινηματογράφου.
Τοποθεσία: Η.Π.Α. 1979
Διάρκεια: 117'

Η δεκαετία του 70 επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου, καθώς το είδος εμφάνισε μια σαφή επιστοφή στις ρίζες του, με ταινίες των κλασικών συνταγών  ‘’τέρας εναντίον ανθρώπου ‘’ και ‘’δολοφόνος εναντίον πρωταγωνιστή’’.Το Alien(1979) του Ridley Scott αποτελεί την καλύτερη ίσως απόδοση μιας πετυχημένης συνταγής και μια νέα αρχή για ολόκληρο το είδος.

Το Alien εστιάζει στην ιστορία ενός πληρώματος διαστημοπλοίου που δέχεται ένα μυστηριώδες μήνυμα από ένα φαινομενικά ακατοίκητο πλανήτη. Στον πλανήτη αυτό το πλήρωμα θα βρεί ένα εγκατελειμένο διαστημικό σταθμό ο οποίος είναι γεμάτος με αυγά μιας αγνώστου είδους ζωής. Χωρίς να το επιθυμούν, οι σύγχρονοι αυτοί αστροναύτες θα γίνουν ξενιστές ενός παράσιτου, το οποίο στα τελευταία στάδια εξέλιξής του μετατρέπεται σε ένα αιμοδιψή εξωγήινο.  Η επιστροφή των ηρώων μας στον πλανήτη Γή θα αποτελέσει έναν αγώνα επιβίωσης.

Η ταινία βασίζεται κυρίως στην εντυπωσιακή της ατμόσφαιρα και στην ιδιοφυή σκηνοθεσία του Ridley Scott. Ο ρυθμός της φαίνεται να περιπαίζει τη σκέψη του θεατή , καθώς  όταν η δράση κλιμακώνεται , ο εχθρός /τέρας  εξαφανίζεται άμεσα στις σκιές και επανεμφανίζεται μόνο όταν η ηρεμία κυριαρχεί απόλυτα στην οθόνη. Οι σκηνές εναλάσονται με αρχιτεκτονικό τρόπο, σχεδον μηχανικά , όταν άξαφνα ο εχθρός κάνει την εμφάνισή του και οι εικόνες  που ακολουθούν φαίνεται να εξελίσσονται γρήγορα και άναρχα, δίνοντας στη δράση εφιαλτική μορφή. Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμούμε το εξαιρετικό design της ταινίας με τους σκοτεινούς διαδρόμους,τα κλειστοφοβικά δωμάτια και το  τρομακτικό τέρας/εξωγήινο. Ο πραγματικός όμως πρωταγωνιστής της ταινίας είναι το ίδιο το διάστημα,κρύο και απόμακρο, αποτρέπει τους ήρωες από οποιαδήποτε μορφή διαφυγής και τους αναγκάζει να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.Ας μη ξεχνάμε το σλόγκαν προώθησης της ταινίας<<Στο διάστημα κανείς δεν ακούει τις κραυγές σου>>.

Η ταινία ,όμως, δε θα μπορούσε να αποτελέσει κλασικό έργο χωρίς ένα εξαιρετικό cast.Έτσι οι Sigourney Weaver  , Tom Skerritt , John Hurt ενσαρκώνουν άρτια τους απεγνωσμένους αστροναύτες που προσπαθούν να επιβιώσουν . Οι χαρακτήρες στο έργο είναι πλήρως ανθρώπινοι και τα πάθη τους αποτελούν τον πραγματικό αντίπαλο τους. Πράγματι, εκεί που το Alien διαφοροποιείται από τις άλλες ταινίες της εποχής του είναι τα ελλατώματα των πρωταγωνιστών του, οι ίδιοι δε συνεργάζονται, αντιθέτως ο εγωισμός και η αλαζονία πλήττει τη λογική τους και τους οδηγεί σε ένα άδοξο τέλος. Συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας της  Sigourney Weaver ως δυναμικής και ανεξάρτητης γυναίκας έθεσε τα στάνταρ για τους μετέπειτα ήρωες των ταινιών τρόμου,(ας μη ξεχνάμε οτι η ίδια προτάθηκε για το Oscar Α γυναικείου ρόλου στο σίκουελ του alien, το aliens).

                                                                                                                                        Μήτσης Αθανάσιος (Μέλος Κ.Ο.Π.Ι.)