Πληροφορίες

Σκηνοθέτης: Shane Meadows
Σενάριο: Shane Meadows
Φωτογραφία: Gonzalo Fernández Berridi
Ηθοποιοί: Thomas Turgoose, Joe Gilgun, Andrew Shim, Vicky McClure, Stephen Graham, Rosamund Hanson
Βραβεία: Καλύτερης ταινίας στο British Independent Film Awards
Τοποθεσία: Βρετανία 2006
Διάρκεια: 101'

Τίτλος, ιστορία, πρωταγωνιστής, όλα κραυγάζουν ότι το This is England είναι η πιο προσωπική ταινία ενός σκηνοθέτη με προσωπικό στιλ, προσωπική θεματολογία και προσωπική εμπειρία, αποκτημένη από δεκάδες φιλμάκια που γύρισε μόνος του. Πολύ Άγγλος για τον υπόλοιπο πλανήτη, πολύ μεσοχωριανός για τους μεγαλοαστούς της πατρίδας του, πολύ αντάρτης για τη βιομηχανία, ο Shane Meadows μάλλον κλείνει, κάνοντας την πιο Shane Meadows ταινία του, ένα τέλειο κύκλο που ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν…

Η χρονιά είναι το 1983 και η χώρα είναι η Αγγλία. Ο πόλεμος των Φώκλαντ, η αυξανόμενη ανεργία, η εισβολή των μεταναστών κυρίως από το Πακιστάν και τα μετά-πανκ ήθη έχουν δημιουργήσει μία νέα τάξη περιθωριακών νεολαίων, τους σκίνχεντς. Μπορεί στην χώρα μας, ελάχιστα αργότερα, να ήρθανε κατευθείαν με εθνικιστικά και ακροδεξιά φρονήματα, εκεί δημιουργηθήκαν περισσότερο σαν λογικό αποτέλεσμα της πτώσης μιας αυτοκρατορίας.

Ο δωδεκάχρονος Shaun έχει χάσει τον πατέρα του στον πόλεμο για τα Φόκλαντς και ζει με τη μητέρα του έξω από το Νότινχαμ, σε μια παραθαλάσσια πόλη. Είναι οι καλοκαιρινές διακοπές και ο μοναχικός Shaun κάνει ατελείωτες βόλτες. Περιπλανώμενος στους δρόμους της πόλης, θα γνωρίσει μια συμμορία σκίνχεντς και γρήγορα θα γίνει μέλος της παρέας. Ανακαλύπτει μια νέα ζωή: η μουσική, τα πάρτι, ο έρωτας και η λατρεία για τις μπότες Dr Martin (απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε σκίνχεντ που σέβεται τον εαυτό του). Ηγετική μορφή στη νέα του παρέα ο Combo, ένας μεγαλύτερος σε ηλικία σκίνχεντ, που μόλις βγήκε από την φυλακή. Όμως ο Combo είναι ρατσιστής και ο Shaun θα ανακαλύψει ότι η νέα ζωή του δεν είναι τόσο ανέμελη. Το καλοκαίρι αυτό θα αλλάξει τη ζωή του…

Ο Meadows σε αυτή τη ταινία εξετάζει το θέμα του κινήματος skinhead στην Αγγλία ίσως επιφανειακά , αλλά αρκετά ρεαλιστικά μιας και είναι κατά κάποιο τρόπο αυτοβιογραφική, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, όντας ο ίδιος σε νεαρή ηλικία μέλος ομάδας skinhead και ρατσιστής, μάλιστα δηλώνει σχετικά: “Όταν άκουσα για πρώτη φορά για το National Front(Εθνικό Μέτωπο, το ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας) η εικόνα που σχηματίσθηκε ήταν η εισβολή από θαλάσσης των ασιατών και οι σκίνχεντ στην παραλία να μάχονται για να τους απωθήσουν. Για έναν 12χρονο αυτή είναι μια ρομαντική εικόνα. Ακολουθείς τα βήματα των προγόνων σου. Όταν είσαι 12 χρονών και ζεις σε μια φτωχή πόλη που μαστίζεται από την ανεργία και κάποιος έρθει και σου πει “αυτοί φταίνε για όλα”, το πιστεύεις. Όταν ήμουν μικρός το πίστευα και εγώ αυτό για σχεδόν 3 βδομάδες. Μερικοί το πιστεύουν ακόμα και αυτό είναι τρομακτικό.

Τέλος, εκτός από τη κοινωνική της πλευρά αυτό που κάνει τη ταινία καταπληκτική είναι η εξαιρετική φωτογραφία, η πολύ καλή σκηνοθεσία, οι φανταστικές ερμηνείες κυρίως του μικρού πρωταγωνιστή  Thomas Turgoose καθώς και η ‘ακαδημαική’ χρήση της μουσικής.

Run with the Crowd. Stand Alone. You Decide.