Πληροφορίες

Σκηνοθέτης: Clint Eastwood
Σενάριο: David Webb Peoples
Φωτογραφία: Jack N. Green
Μουσική: Lennie Niehaus
Ηθοποιοί: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris
Βραβεία: Η ταινία κέρδισε 4 βραβεία Oscar: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Β ανδρικού ρόλου και μοντάζ και ήταν υποψήφια για άλλα 5. Κέρδισε το BAFTA Β ανδρικού ρόλου και ήταν υποψήφια για άλλα 5 κ.α.
Τοποθεσία: Η.Π.Α. 1992
Διάρκεια: 131'

Αυτό το Western διαδραματίζεται στην εποχή που η Άγρια Δύση είχε αρχίσει να εξημερώνεται. Οι παλιοί πιστολέρο πουλάνε την φήμη τους για να ζήσουν, οι πρώην σερίφηδες άγριων πόλεων καταλήγουν σε ήσυχες μικρές κοινότητες με σκοπό να της διατηρήσουν ήσυχες και πρώην εγκληματίες ζουν ως οικογενειάρχες. Η αδικία δεν πληρώνεται πλέον με αίμα αλλά με πρόστιμα αν και το καλό και το κακό παραμένουν δύσκολα να τα διακρίνεις. Σε αυτό τον κόσμο ζει ο Will Munney (Clint Eastwood) πρώην δολοφόνος, πρώην εγκληματίας, πρώην ληστής, που μετά το θάνατο της γυναίκας του, που τον εξημέρωσε και τον έκανε να αφήσει την εγκληματική ζωή και το αλκοόλ, προσπαθεί να μεγαλώσει τα δύο παιδιά του ως χοιροτρόφος σε ένα σπιτάκι στην μέση του πουθενά αλλά και να παραμείνει πιστός στα διδάγματα της νεκρής συζύγου του. Αυτό αποδεικνύεται ιδιαιτέρα δύσκολο όταν εμφανίζεται ένας νεαρός κυνηγός κεφαλών, που αυτοαποκαλείται Schofield Kid (Woolvett) και του ζητά βοήθεια στο να σκοτώσουν δύο άντρες που χαράκωσαν μία πόρνη με αμοιβή χίλια δολάρια. Παρόλο που αρχικά αρνείται, το δέλεαρ τον χρημάτων και κάποια σκοτεινή νοσταλγία τον κάνει να αναζητήσει την βοήθεια του παλιού του συνεργάτη Ned Logan (Freeman) ο οποίος είναι λίγο διστακτικός στην αρχή αλλά τελικά δέχεται και μαζί ξεκινούν για την πόλη Big Whiskey που ο σερίφης της, Little Bill, πρώην βετεράνος είναι αποφασισμένος να μην αφήσει ξένους να οπλοφορούν στη πόλη του αλλά και να προστατέψει τους δύο δράστες που κατά την γνώμη του πλήρωσαν για την πράξη τους. Από εκεί και πέρα η ταινία διαθέτει μια αργή και σταθερή κλιμάκωση ως το εκρηκτικό φινάλε που δημιουργεί μια ιδιαίτερη ένταση.                                                                                          

Σκοτεινή και με μία καταθλιπτική ατμόσφαιρα η ταινία δείχνει μία γερασμένη δύση, χωρίς ηθική, παίζοντας με τους ρόλους του δίκαιου και άδικου, μία δύση που είναι πολύ σκληρή και πλέον δεν ταιριάζει σε πολλούς και απομυθοποιημένους θρύλους που τριγυρνάνε πια μόνο σαν φαντάσματα, σκιά του παλιού τους εαυτού. Παρόλα αυτά η ταινία παραμένει ανοιχτή, όμορφη και απέραντη όπως ήταν πάντα. Μέχρι το τέλος της ταινίας όλοι, εκτός από τον Ned, έχουν διαπράξει αδικίες, και λύτρωση δεν υπάρχει για κανέναν, εκτός ίσως από την λύτρωση που έρχεται μέσα από τα λάθη μας. Εδώ είναι που έρχεται και δένει ο τίτλος με το περιεχόμενο, μιας και ο Will για να εκδικηθεί το θάνατο του φίλου του βρίσκει τον παλιό του εαυτό και ξεσκονίζει της ικανότητες του στο σκοτώνει για να πάρει εκδίκηση και να αποδώσει κάποια δικαιοσύνη. Επιστρέφει όμως με αυτό τον τρόπο σε όλα αυτά που προσπάθησε πολύ σκληρά να αποφύγει. Ήταν αναπόφευκτη η επιστροφή του δολοφόνου, στοιχείο που γίνεται  εμφανές από την αρχή της ταινίας αν και με διακριτικό τρόπο. Η ζωή του ως εγκληματία τον είχε σημαδέψει πολύ βαθιά για να εξαφανιστεί τελείως και με την επιστροφή του στη δουλειά του πιστολέρο, αλλά και την επαφή του με τα δολοφονικά, πρωτόγονα ένστικτα  των ανθρώπων ήταν απλά θέμα χρόνου να επιστρέψει στης παλιές του συνήθειες, και το ήξερε.                                                                                            

Αυτό το western καταρρίπτει όλα τα κλισέ του είδους, αναποδογυρίζει ρόλους και παρουσιάζει τα πάντα με μία πολύ πιο σκοτεινή και αμφίπλευρη ματιά. Αυτό το πρωτοποριακό βλέμμα, σε συνδυασμό με την εξαιρετική σκηνοθεσία και τις πολύ καλές ερμηνείες του κεντρικού καστ, δημιουργεί μια ταινία που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ένα πολύ ταιριαστό τέλος στην πορεία του είδους της.

Κείμενο: Ιάσων Στεφανίδης (Μέλος Κ.Ο.Π.Ι.)