Οδηγίες Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής

 

 

Η εργαστηριακή εξάσκηση των φοιτητών του τμήματος Χημείας αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις χρήση αντιδραστηρίων ή συσκευών των οποίων η μη ενδεδειγμένη χρήση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τους φοιτητές όσο και το προσωπικό του εργαστηρίου.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές περιβάλλον στους χώρους των εργαστηρίων θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας κώδικας ασφαλούς απασχόλησης των φοιτητών ο οποίος θα τηρείται

 

Γενικές Οδηγίες

 

1. Οι φοιτητές θα πρέπει να συμπεριφέρονται με ωριμότητα και υπευθυνότητα εντός του εργαστηρίου.

 

2.  Θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα τόσο τις προφορικές όσο και τις γραπτές οδηγίες που παρέχονται μέσω των εργαστηριακών φυλλαδίων. Αν παρόλα αυτά υπάρχουν απορίες ή αβεβαιότητα για κάποιο ζήτημα θα πρέπει να ερωτάται το προσωπικό του εργαστηρίου για διευκρινήσεις.

 

3. Οι φοιτητές θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με αντιδραστήρια και συσκευές κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών από τους διδάσκοντες του εργαστηρίου.

 

4. Η κατανάλωση τροφίμων (σάντουιτς, καφέδες, χυμοί κ.α.) πρέπει να αποφεύγεται, ενώ κάθε εργαστηριακή εργασία πρέπει να ακολουθείται από πλύσιμο των χεριών.

 

6. Οι φοιτητές θα πρέπει να εκπαιδεύονται για όλες τις κινήσεις και πρακτικές ασφαλείας των εκπαιδευτικών εργαστηρίων στην αρχή κάθε περιόδου.

 

Χρήση Χημικών και Συσκευών

 

7. Η απόρριψη των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την άσκηση των φοιτητών θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο για το οποίο οι φοιτητές πρέπει να είναι ενήμεροι

 

8. Οι φοιτητές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκονται σε χώρους αποθήκευσης αντιδραστηρίων και διαλυτών χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο διδάσκοντα.

 

9. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εργαστήριο οι φοιτητές θα πρέπει να φορούν τον κατάλληλο εργαστηριακό ιματισμό (εργαστηριακή ποδιά, γυαλιά). Ποδιές και ρούχα από εύφλεκτα (συνθετικά) υφάσματα πρέπει να αποφεύγονται και τα μακριά μαλλιά πρέπει να μαζεύονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

 

10. Οι φοιτητές πρέπει να αναφέρουν στους διδάσκοντες οποιοδήποτε περιστατικό υποπέσει στην αντίληψή τους (εκπομπή αερίων, ατμών, σταγονιδίων, ραγίσματα γυαλικών κ.α.) ακόμα και αν θεωρείται μικρής σημασίας. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζονται και όλοι οι τραυματισμοί (κοψίματα, καψίματα, ερεθισμοί κ.α.)

 

11. Οι φοιτητές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απομακρύνουν εργαστηριακό υλικό από το χώρο του εργαστηρίου.

 

12. Θα πρέπει να γίνεται προσεκτικός έλεγχος των γυαλικών και συσκευών πριν από τη χρήση τους και να αναφέρονται στους διδάσκοντες οι περιπτώσεις προβληματικών εργαστηριακών υλικών.

 

Εστίες Θέρμανσης

 

13. Οι φοιτητές θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν εργάζονται με γυμνή φλόγα, ενώ ποτέ δεν αφήνεται φλόγα ή θερμαντικό μέσο χωρίς επίβλεψη.

 

14. Το στόμιο δοκιμαστικών σωλήνων ή άλλων γυαλικών, μέσα στα οποία πραγματοποιείται κάποια χημική διεργασία δεν στρέφεται ποτέ προς άλλο άτομο που βρίσκεται στο εργαστήριο.