Περιγραφή
Υπηρεσίας

Διεύθυνση
Επικοινωνίας

 


 


Πληροφορίες για το WebDAV


   Περιγραφή Υπηρεσίας

Το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία την υπηρεσία WebDAV. Η υπηρεσία επιτρέπει πρόσβαση από οποιoδήποτε σημείο του κόσμου στα αρχεία ενός χρήστη με εύκολο και ασφαλή τρόπο.

Πρόκειται για χώρο στον δίσκο ενός υπολογιστικού συστήματος στο ΚΕΔΔ στον οποίο έχει κανείς πρόσβαση μέσω του Web. Δημιουργείται ένας εικονικός δίσκος στον προσωπικό υπολογιστή του χρήστη και ότι τοποθετεί εκεί μεταφέρεται στον αντίστοιχο χώρο στο ΚΕΔΔ.

Η Υπηρεσία προϋποθέτει εγγραφή αλλά είναι κοινή (και δεν απαιτείται) για τους υπάρχοντες χρήστες του users.uoi.gr

Η δημιουργία του εικονικού δίσκου σε συστήματα windows πραγματοποιείται ως εξής : Από το μενού File του Internet Explorer επιλέγουμε Open και στον διάλογο που προλύπτει γράφουμε https://users.uoi.gr/username_dav/ όπου username ο προσωπικός μας λογαριασμός και τσεκάρουμε οπωσδήποτε το κουτάκι Open as Web folder. Στο επόμενο παράθυρο δίνουμε username και passwοrd και δημιουργείται ένα παράθυρο. Όποιο αρχείο μεταφέρουμε σε αυτό μεταφέρεται αυτόματα στον προσωπικό μας χώρο στο ΚΕΔΔ. Επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χώρο από οποιοδήποτε PC συνδεδεμένο στο Internet.


   Παράδειγμα με Internet Explorer

1) Αρχείο->Άνοιγμα

2) Τοποθεσία https://users.uoi.gr/username_dav και άνοιγμα ώςφακέλου Web

 

Σημείωση 1): Το αρχείο dav_report.txt που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε χρήστη αναφέρει τον όγκο δεδομένων του κάθε χρήστη και ανανεώνεται κάθε 15 λεπτά. Ακόμα, σε περίπτωση που κάποιος υπερβεί το όριο που έχει τεθεί για το λογιαριασμό του, ο λογιαριασμός αυτός κλειδώνεται. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης μπορει να επισκευθεί την σελίδα https://users.uoi.gr/username_dav χώρις να επιλέξει άνοιγμα ώςφακέλου Web όπου μπορεί να διαγράψει όποιο αρχείο επιθυμεί έτσι ώστε να ξεκλιδωθεί ο λογαριασμός του .

Σημείωση 2): Κατά τις δοκιμές της υπηρεσίας στο ΚΕΔΔ παρατηρήθηκαν προβλήματα σε μερικές εκδόσεις των windows και όσον αφορά αρχεία και κατάλογοι με ελληνικά ονόματα. Το πρόβλημα αυτό, το οποίο σχετίζεται με τον explorer, φαίνεται να λύνεται με την αποφυγη χρήσης ελληνικών ονομάτων ή την χρήση του λογισμικού webdrive. (Το περιεχόμενο των αρχείων μπορεί σε κάθε περίπτωση να είναι ελληνικό χωρίς κανένα πρόβλημα)

 

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς άλλο λογισμικό για την πρόσβαση , στο ΚΕΔΔ δοκιμάσαμε με επιτυχία το shareware πρόγραμμα webdrive. Αυτό παίρνει όλα τα παραπάνω στοιχεία και δημιουργεί έναν εικονικό δίσκο στο PC που αντιστοιχεί στον προσωπικό χώρο.

Με χαρά θα ακούσουμε τις παρατηρήσεις σας για τυχόν προβλήματα στην χρήση της υπηρεσίας.

 


   Διεύθυνση Επικοινωνίας

Το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων στεγάζεται στο ισόγειο του Μεταβατικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου.
Η εξυπηρέτηση των χρηστών μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

Τηλ. 26510/97777
Fax 26510/97010
E-mail: users@uoi.gr
Διεύθυνση: Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τ.Θ. 1186, 45110 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου για υποστήριξη χρηστών από τις 1/4/2003 είναι: 8:00 - 16:00

 

 
Η υπηρεσία αυτή παρέχεται και υποστηρίζεται από το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων.
Για σχόλια και προτάσεις μπορείτε να απευθύνεστε στη διεύθυνση: users@uoi.gr
Τηλέφωνο: 26510 97777, Δευτέρα εως Παρασκευή 08:00 - 16:00