Δομή μαθήματος "ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ"
Μάθημα 1
Η έννοια της «θρησκείας» και του «ιερού» στην αρχαιολογία του προϊστορικού Αιγαίου. Από τις «Αφροδίτες» της παλαιολιθικής Ευρώπης στη «μητέρα-θεά» των νεολιθικών Βαλκανίων και των πρωτοκυκλαδικών ειδωλίων.
Μάθημα 2
Πρωτομινωική-μεσομινωική και πρωτοελλαδική-μεσοελλαδική περίοδοι. Στοιχεία θρησκευτικής δραστηριότητας και τελετουργικών πράξεων (οικισμοί, τάφοι, ευρήματα) και ερμηνευτικά μοντέλα τους.
Μάθημα 3
Επισκόπηση της επιστημονικής έρευνας για το θέμα της «κρητομυκηναϊκής» θρησκείας. Στοιχεία για τη μινωική θρησκεία Ι. Τα ανάκτορα, τα ιερά, τα σύμβολα μέσα από τα ευρήματα.
Μάθημα 4
Στοιχεία για τη μινωική θρησκεία ΙΙ. Μινωική και πρώιμη μυκηναϊκή θρησκευτική εικονογραφία. Σφραγιστικά δακτυλίδια - σφραγίδες.
Μάθημα 5
Προϊστορικές γραφές του Αιγαίου και «κρητομυκηναϊκή» θρησκεία. Ανάκτορα, ιερά, οικισμοί και ευρήματα της Μυκηναϊκής Ελλάδας.
Μάθημα 6
Οι Κυκλάδες της 2 ης χιλιετίας π.Χ. Ακρωτήρι Θήρας, Φυλακωπή Μήλου, Αγία Ειρήνη Κέας: οικισμοί, ιερά, χώροι λατρευτικής δραστηριότητας.
Μάθημα 7
Μυκηναϊκή θρησκεία και Γραμμική Β γραφή. Τα μυκηναϊκά ανάκτορα (Αργολίδα, Μεσσηνία, Βοιωτία, Μαγνησία). Η Κρήτη των μυκηναϊκών χρόνων.
Μάθημα 8
Οικιακά ιερά, λατρευόμενες θεότητες, τελετές και λατρείες των μυκηναϊκών χρόνων (14 ος -11 ος αι. π.Χ.). Από τον ελληνόφωνο στον ελληνικό κόσμο: το ζήτημα της συνέχειας της θρησκείας.
Μάθημα 9
Παρουσίαση εργασιών.
Μάθημα 10
Παρουσίαση εργασιών.
Μάθημα 11
Παρουσίαση εργασιών.
Μάθημα 12
Παρουσίαση εργασιών.
Δομή μαθήματος "ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ"
Μάθημα 1
Εισαγωγή στο γεωγραφικό και γεωφυσικό περιβάλλον των υπό εξέταση περιοχών. Η νησιωτική ζώνη του Ιονίου και τα δυτικά παράλια του ελλαδικού κορμού. Επισκόπηση της αρχαιολογικής έρευνας.
Μάθημα 2
Γεωγραφία και τοπογραφία Ηπείρου - Αλβανίας. Η εποχή του λίθου στην Ήπειρο (το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων)
Μάθημα 3
Η εποχή του χαλκού στην Ήπειρο και την Αλβανία. Ιστορία των ανασκαφών, νεότερα δεδομένα.
Μάθημα 4
Αιτωλοακαρνανία, ο νομός των λιμνών και του Αχελώου ποταμού. Η νεολιθική και η εποχή του χαλκού.
Μάθημα 5
Αχαΐα Ι. Γεωγραφία και τοπογραφία. Ιστορία της έρευνας. Νεολιθική, πρώιμη και μέση εποχή του χαλκού. Τοπογραφία και οικισμοί της μυκηναϊκής περιόδου.
Μάθημα 6
Αχαΐα ΙΙ. Νεκροταφεία και έθιμα ταφής της μυκηναϊκής περιόδου. Η μυκηναϊκή Αχαΐα και η Δύση.
Μάθημα 7
Ηλεία. Γεωγραφία - τοπογραφία. Ιστορία της έρευνας. Η εποχή του λίθου και του χαλκού από τον Πηνειό ποταμό έως τη Νέδα. Νεότερα δεδομένα της έρευνας.
Μάθημα 8
Μεσσηνία Ι. Από τη Νέδα έως τον Πάμισο ποταμό και από τον Πάμισο έως τον Ταΰγετο. Νεολιθική, πρώιμη και μέση εποχή του χαλκού. Η εμφάνιση και ο χαρακτήρας του πρώιμου μυκηναϊκού πολιτισμού.
Μάθημα 9
Μεσσηνία ΙΙ. Η μυκηναϊκή περίοδος. Τοπογραφία - Οικισμοί - Νεκροταφεία. Σχέσεις με την ανακτορική Αργολίδα και τη μινωική Κρήτη.
Μάθημα 10
Ιόνια νησιά Ι. Η εποχή του λίθου και του χαλκού στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
Μάθημα 11
Ιόνια νησιά ΙΙ. Η εποχή του λίθου και του χαλκού στη Λευκάδα και τις πέριξ νησίδες της. Κέρκυρα και Διαπόντια νησιά.
Μάθημα 12
Η Ιταλική χερσόνησος κατά την εποχή του χαλκού. Αρχαιολογία του κόλπου του Τάραντα. Η μυκηναϊκή παρουσία στη Δύση.