Αρχική

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΜΑΘΗΜΑ

ΗΜΕΡΑ

ΩΡΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α'(Υ)
(επίθετο Α-Μ)

ΤΡΙΤΗ

6-9

Α16

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 2η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ. Γ'(Υ)

ΔΕΥΤΕΡΑ

5-8

Α31

ΑΠΡ 501 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ (επίθετο από Α έως Μ) (Παραδόσεις από 5 Οκτωβρίου 2010 έως 11 Ιανουαρίου 2011.)

Παρακολουθείται η εξέλιξη της Προϊστορικής Αρχαιολογίας ως ιδιαίτερου κλάδου. Αναλύονται βασικά θέματα, όπως η ορολογία, η μεθοδολογία, οι τεχνικές, τα συστήματα και οι μέθοδοι χρονολόγησης αρχαιολογικών στρωμάτων και ευρημάτων, που χρησιμοποιούνται στην Προϊστορική Αρχαιολογία. Εξετάζεται η διαδοχή των πολιτισμών στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στον Αιγαιακό χώρο κατά την Εποχή του Λίθου και κατά την Εποχή του Χαλκού (μέχρι το 1100 π.Χ. περίπου).

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος

Eικόνες Tου Mαθήματος (1, 2, 3, 4)

Εξεταστέα Ύλη Του Μαθήματος

AΠP 505 ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 2η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ. (Παραδόσεις από 11 Οκτωβρίου 2010 έως 10 Ιανουαρίου 2011.)

Στο μάθημα γίνεται επισκόπηση των πολιτισμών του Αιγαιακού χώρου, με αναφορές στις σχέσεις με τους άλλους πολιτισμούς και στις ευρύτερες εξελίξεις στη Μεσόγειο κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. Εξετάζονται ζητήματα ιστορικής γεωγραφίας, πολιτιστικών δομών, γραφής, διοίκησης και εμπορίου, και αναλύεται η μορφή και η έκταση των επαφών μεταξύ των ανακτορικών πολιτισμών του Αιγαίου και του ευρύτερου χώρου της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Προαιρετική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος

Εικόνες Του Μαθήματος(1, 2)


ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΜΑΘΗΜΑ

ΗΜΕΡΑ

ΩΡΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 3η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ (Επ.Υπ)

ΠΕΜΠΤΗ

15.00-18.00

Αίθουσα Σεμιναρίων Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ) ΣT', H' (Επ. Υπ.)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

12.00-15.00

Αίθουσα Σεμιναρίων Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

ΑΠΡ 528 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 3η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ. (Παραδόσεις από 24 Φεβρουαρίου έως 26 Μαϊου 2011)

Το μάθημα εξετάζει τον πολιτισμό του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παράλιου-μεσογειακού (Τροία, Τρωάδα, παράλια ζώνη Μικράς Ασίας, περιοχή Σμύρνης) και νησιωτικού (Θάσος, Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος) κατά την 3η χιλιετία π.Χ. Την περίοδο αυτή αναπτύσσονται οικιστικά κέντρα πρωτο-αστικού χαρακτήρα και σημειώνονται σημαντικά βήματα στην τέχνη και την τεχνολογία, με άξονα τη διακίνηση και την επεξεργασία των μετάλλων. Η πορεία αυτή προς τον εξαστισμό και τη δημιουργία "πόλεων" εξετάζεται συγκριτικά με τα δεδομένα των σύγχρονων κοινωνιών της ηπειρωτικής Ελλάδας, των Κυκλάδων και του νότιου Αιγαίου. Βιβλιογραφία στα ελληνικά και αγγλικά.

*Προαιρετική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος

Εικόνες Του Μαθήματος

ΑΠΡ 552 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ–ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ–ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
(Παραδόσεις από 25 Φεβρουαρίου έως 27 Μαϊου 2011)

Η δυτική Πελοπόννησος, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος και τα Ιόνια νησιά αποτελούν μία ευρεία γεωγραφική ζώνη, όπου κατά την προϊστορική περίοδο και ιδίως στην Εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.) αναπτύχθηκαν διαφορετικοί μεταξύ τους πολιτισμοί, με κοινά, όμως, στοιχεία. Το μάθημα εξετάζει την αρχαιολογία των περιοχών κατά μήκος του Ιονίου πελάγους κατά την πρωτοελλαδική, μεσοελλαδική και μυκηναϊκή περίοδο, εντοπίζοντας τις σχέσεις των κοινωνιών τους με τον ευρύτερο χώρο της κεντρικής Μεσογείου, της Αδριατικής, των νότιων Βαλκανίων και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

*Προαιρετική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.

** Υποχρεωτική εκπαιδευτική εκδρομή.

Ενότητες μαθημάτων: Εικόνες και βιβλιογραφία

Μαθήματα που διδάχτηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2009-10