Πίσω

Δομή μαθήματος "Εισαγωγή στην προϊστορική αρχαιολογία"

 

Μάθημα 1

Εισαγωγή στο αντικείμενο και τα ζητούμενα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Ιστορία της έρευνας, στόχος, εύρος και τομείς της Προϊστορικής Αρχαιολογίας.

Μάθημα 2

Η ανασκαφή και η μεθοδολογία της. Επιφανειακή έρευνα. Η τεκμηρίωση των ευρημάτων. Συστήματα σχετικής και απόλυτης χρονολόγησης. Διεπιστημονικότητα.

Μάθημα 3

Η εξέλιξη του ανθρώπου. Παλαιολιθική Ευρώπη. Η τεχνολογία και η τέχνη Η εμφάνιση του ανθρώπου στην Ελλάδα.

Μάθημα 4

Η Παλαιολιθική εποχή στην Ελλάδα: Θράκη - Μακεδονία - Ήπειρος - Ιόνια νησιά - Στερεά Ελλάδα - Πελοπόννησος - Κρήτη

Η Μεσολιθική εποχή στην ηπειρωτική χώρα ο Αιγαίο και το Αιγαίο.

Η Νεολιθική εποχή Ι: βασικά χαρακτηριστικά - περίοδοι - τοπικές παραλλαγές. Βαλκάνια, ελλαδικός κορμός, νησιά Ιονίου και Αιγαίου - Κρήτη - Κύπρος.

Μάθημα 6

Η Νεολιθική εποχή ΙΙ: Οικισμοί και αρχιτεκτονική. Τεχνολογία νεολιθικής κεραμικής. Νεολιθική ειδωλοπλαστική.

Μάθημα 7

Από την Εποχή του Λίθου στην Εποχή του Χαλκού. Η 3 η χιλιετία π.Χ. στη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, τη Μικρά Ασία και το ΒΑ Αιγαίο. Πρώιμος εξαστισμός.

Μάθημα 8

Η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3 η χιλιετία π.Χ.) στις Κυκλάδες (πρωτοκυκλαδική), την Κρήτη (πρωτομινωική) και την ηπειρωτική Ελλάδα (πρωτοελλαδική περίοδος).

Μάθημα 9

Η Μέση Εποχή του Χαλκού στις Κυκλάδες (μεσκυκλαδική) και την Κρήτη (μεσομινωική περίοδος). Οι «πόλεις» των Κυκλάδων και τα «ανάκτορα» της Κρήτης.

Μάθημα 10

Μινωικός πολιτισμός. Από τα Παλαιά στα Νέα Ανάκτορα. Οι σχέσεις της Κρήτης με την Αίγυπτο και την Ανατολή κατά τη 2 η χιλιετία π.Χ.

Μάθημα 11

Μυκηναϊκός πολιτισμός. Από τους Ταφικούς Κύκλους των Μυκηνών στη «Μυκηναϊκή αυτοκρατορία» (1600-1200 π.Χ.).

Μάθημα 12

Γραφές του προϊστορικού Αιγαίου. Εμπορικοί δρόμοι και επαφές. Η Κύπρος και η συροπαλαιστινιακή ακτή. Το Αιγαίο μεταξύ 1200-1050 π.Χ.