ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-12
ΑΠΡ 550 ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Πέμπτη 12-3 Αίθουσα Β23-24
(Παραδόσεις από 20 Οκτωβρίου 2011 έως 27 Ιανουαρίου 2012)
Στοιχεία για τη θρησκεία του μινωικού και του μυκηναϊκού κόσμου προσφέρουν η μικρογραφική και μνημειακή τέχνη, οι γραφές, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα οικισμών, ανακτόρων και τάφων, και η σύγχρονη ερμηνεία της ανασκαφικής τους συνάφειας. Το μάθημα παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα αυτά, αναφέρεται στις σημαντικότερες απόψεις που έχουν εκφραστεί για τη θρησκεία στο προϊστορικό Αιγαίο, και συζητεί τα κριτήρια με τα οποία η έρευνα προσδιορίζει τις θρησκευτικές αντιλήψεις και τη λατρεία του θείου στους πολιτισμούς της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Μυκηναϊκής Ελλάδας.
Υποχρεωτική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία μαθήματος
Εικόνες του μαθήματος
AΠP 567 ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ
Τρίτη 12-3 Αμφιθέατρο Δάκαρη
(Παραδόσεις από 18 Οκτωβρίου 2011 έως 25 Ιανουαρίου 2012)
Το μάθημα εξετάζει τα κοσμήματα, τις σφραγίδες, τα χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, τα εξαρτήματα ένδυσης και κόμμωσης, καθώς και τα σύνεργα καλλωπισμού, που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι των ανακτορικών πολιτισμών του Αιγαίου της 2 ης χιλιετίας π.Χ. Παρουσιάζονται τα υλικά και οι τεχνικές κατασκευής των προϊόντων μικροτεχνίας, κυρίως όμως αναλύεται η εικονογραφία τους και σχολιάζεται η συμβολή τους στην κατανόηση των διοικητικών, εθιμικών, κοσμητικών και θρησκευτικών αντιλήψεων των κοινωνιών του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού.
Προαιρετική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία μαθήματος
Βοηθητικό υλικό για τη μελέτη του μαθήματος
AΠP 505 ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 2η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ.
Στο μάθημα γίνεται επισκόπηση των πολιτισμών του Αιγαιακού χώρου, με αναφορές στις σχέσεις με τους άλλους πολιτισμούς και στις ευρύτερες εξελίξεις στη Μεσόγειο κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. Εξετάζονται ζητήματα ιστορικής γεωγραφίας, πολιτιστικών δομών, γραφής, διοίκησης και εμπορίου, και αναλύεται η μορφή και η έκταση των επαφών μεταξύ των ανακτορικών πολιτισμών του Αιγαίου και του ευρύτερου χώρου της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.
Προαιρετική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος
Εικόνες Του Μαθήματος(1, 2)
AΠP 565 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΙΝΩΙΚΟΥ, ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ, ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η τέχνη της επιτοίχιας ζωγραφικής (τοιχογραφία) συνδέεται με την ανάπτυξη των ανακτορικών πολιτισμών της Ανατολής και της Αιγύπτου. Στο προϊστορικό Αιγαίο η μνημειακή ζωγραφική εμφανίζεται στα πρώτα ανάκτορα της Μινωικής Κρήτης και απογειώνεται κατά τη Νεοανακτορική περίοδο, με επίκεντρο πάντοτε την Κνωσό, στη διαμόρφωσή της, όμως, έχει συμβάλει καθοριστικά η πολύχρωμη εικονιστική κεραμική των Κυκλάδων. Στο Ακρωτήρι της Θήρας η τέχνη αυτή συνδέεται με τις αναζητήσεις και τους εθιμικούς κώδικες μιας εξωστρεφούς νησιωτικής κοινωνίας, εικονογραφικά εμφανίζεται πλήρως ανεπτυγμένη και με υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά. Η Μυκηναϊκή Ελλάδα ακολουθεί τους αιγαιακούς συρμούς διακόσμησης των ανακτόρων και των πλούσιων οικιών, εκφράζοντας μέσα από τις στερεοτυπικές σκηνές των τοιχογραφιών την αισθητική, την ιδεολογία και την προπαγάνδα των δικών της ηγεμόνων.
Υποχρεωτική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.
Εκπαιδευτική εκδρομή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Θήρα (Ακρωτήρι) και το Ηράκλειο
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος