Πληροφορίες

Η Κ.Ο.Π.Ι είναι μια πολιτιστική ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με δράση τη προβολή ταινιών και το διάλογο γύρω απο στην 7η τέχνη.

Η Κ.Ο.Π.Ι. παρουσιάζει για το εαρινό εξάμηνο του 2016 το αφιέρωμά της υπό τον τίτλο “Ποιητική Αδεία”. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Πολυθέαμα(Σικελιανού 3). Ώρα έναρξης: 22:00. Είσοδος 1€

O κινηματογράφος συνδέεται σθεναρά με την ποίηση και το γεγονός πως το σινεμά και ο ποιητικός λόγος αποτελούν μορφές τέχνης δεν είναι το μοναδικό τους ενοποιητικό στοιχείο. Σαν να ήταν σκηνές από κινηματογραφικό σενάριο, οι στίχοι εικονογραφούνται ανάγλυφα στο μυαλό του αναγνώστη, ενώ, όπως το σινεμά καταργεί τις νόρμες που προστάζει η λογική, η λογοτεχνία αναιρεί τους κανόνες της ανθρώπινης γλώσσας. Ωστόσο, οι απόπειρες ερμηνείας των άλλων κανόνων, εκείνων που ουδεμία συνάφεια έχουν με την γραμματική και το συντακτικό ή με την δόμηση του κινηματογραφικού λόγου, αλλά που μας ορίζουν βαθύτατα είτε ως σινεφίλ είτε ως βιβλιόφιλους, νοηματοδοτούν τους δύο αυτούς τρόπους έκφρασης ως τέχνη.
Η Κ.Ο.Π.Ι παρουσιάζει μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα της παγκόσμιας φιλμογραφίας, των οποίων η αρκούντως λυρική ατμόσφαιρα και το αλληγορικό στοιχείο τα καθιστούν κινηματογραφικα… ποιήματα! Στο κέντρο του μικροσκοπίου, το βάρος της ύπαρξης, διαπραγματευόμενο με τον ιδιοσυγκρασιακό τρόπο του εκάστοτε δημιουργού, αναδύεται υπό το νέο φως της κάθε ιστορίας.

  1. Δευτέρα 21 & Τρίτη 22 Μαρτίου: Bin-jip  – Ολομόναχοι Μαζί (Kim Ki-duk, 2004)
  2. Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Μαρτίου: Hiroshima mon Amour – Χιροσίμα Αγάπη μου (Alain Resnais, 1959)
  3. Δευτέρα 4 & Τρίτη 5 Απριλίου: Cine Ποιείν – Μια ανθολογία ταινιών μικρού μήκους επιλεγμένη από τα μέλη της ΚΟΠΙ
  4. Δευτέρα 11 & Τρίτη 12 Απριλίου: Ulysses’ Gaze – Το βλέμμα του Οδυσσέα (Θεόδωρος Αγγελόπουλος, 1995)
  5. Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Απριλίου: Fando & Lis (Alejandro Jodorowski, 1968)