Πίσω

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΜΑΘΗΜΑ

ΗΜΕΡΑ

ΩΡΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 3η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ (Επ.Υπ)

ΔΕΥΤΕΡΑ

12-3

Β25

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 2η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ. Γ'(Υ)

ΤΡΙΤΗ

12-3

Α31

ΑΠΡ 528 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 3η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ. (Παραδόσεις από 12 Οκτωβρίου 2009 έως 11 Ιανουαρίου 2010.)

Το μάθημα εξετάζει τον πολιτισμό του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παράλιου-μεσογειακού (Τροία, Τρωάδα, παράλια ζώνη Μικράς Ασίας) και νησιωτικού (Ίμβρος, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος) κατά την 3η χιλιετία π.Χ. Την περίοδο αυτή αναπτύσσονται οικιστικά κέντρα πρωτο-αστικού χαρακτήρα και σημειώνονται σημαντικά βήματα στην τέχνη και την τεχνολογία, με άξονα τη διακίνηση και την επεξεργασία των μετάλλων. Η πορεία αυτή προς τον εξαστισμό και τη δημιουργία "πόλεων" εξετάζεται συγκριτικά με τα δεδομένα των σύγχρονων κοινωνιών της ηπειρωτικής Ελλάδας, των Κυκλάδων και του νότιου Αιγαίου. 

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος

Εικόνες Του Μαθήματος

AΠP 505 ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 2η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ. (Παραδόσεις από 6 Οκτωβρίου 2009 έως 10 Ιανουαρίου 2010.)

Στο μάθημα γίνεται επισκόπηση των ανακτορικών πολιτισμών (Παλαιοανακτορικού, Νεοανακτορικού, Μυκηναϊκού) του Αιγαιακού χώρου, με αναφορές στις σχέσεις με τους άλλους πολιτισμούς και στις ευρύτερες εξελίξεις στην Μεσόγειο κατά την 2η χιλιετία π.Χ.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος

Εικόνες Του Μαθήματος(1, 2, 3)


ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΜΑΘΗΜΑ

ΗΜΕΡΑ

ΩΡΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ

ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣT', H' (Επ. Υπ.)

ΠΕΜΠΤΗ

9-12

Β25

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ) ΣT', H' (Επ. Υπ.)

ΤΡΙΤΗ

3-6

Β39-40

ΑΠΡ 550 ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ (Παραδόσεις από 25 Φεβρουαρίου έως 27 Μαΐου 2010.)

Στοιχεία για τη θρησκεία του μινωικού και του μυκηναϊκού κόσμου προσφέρουν η μικρογραφική και μνημειακή τέχνη, οι γραφές, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα οικισμών, ανακτόρων και τάφων, και η σύγχρονη ερμηνεία της ανασκαφικής τους συνάφειας. Το μάθημα παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα αυτά, αναφέρεται στις σημαντικότερες απόψεις που έχουν εκφραστεί για τη θρησκεία στο προϊστορικό Αιγαίο, και συζητεί τα κριτήρια με τα οποία η έρευνα προσδιορίζει τις θρησκευτικές αντιλήψεις και τη λατρεία του θείου στους πολιτισμούς της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Μυκηναϊκής Ελλάδας.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος

ΑΠΡ 552 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ–ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ–ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
(Παραδόσεις από 23 Φεβρουαρίου έως 25 Μαΐου 2010.)

Η δυτική Πελοπόννησος, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος και τα Ιόνια νησιά αποτελούν μία ευρεία γεωγραφική ζώνη, όπου κατά την προϊστορική περίοδο και ιδίως στην Εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.) αναπτύχθηκαν διαφορετικοί μεταξύ τους πολιτισμοί, με κοινά, όμως, στοιχεία. Το μάθημα εξετάζει την αρχαιολογία των περιοχών κατά μήκος του Ιονίου πελάγους κατά την πρωτοελλαδική, μεσοελλαδική και μυκηναϊκή περίοδο, εντοπίζοντας τις σχέσεις των κοινωνιών τους με τον ευρύτερο χώρο της κεντρικής Μεσογείου, της Αδριατικής, των νότιων Βαλκανίων και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ενότητες μαθημάτων: Εικόνες και βιβλιογραφία