Αρχική

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018-19

ΑΠΡ 517 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Πέμπτη 12.00-15.00 Αμφιθέατρο Σ. Δάκαρη

(Παραδόσεις από 4 Οκτωβρίου 2018 έως 10 Ιανουαρίου 2019)

Το μάθημα εξετάζει την αρχαιολογία της Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη, από την εποχή των ανασκαφών του Μ. Καλοκαιρινού και του Α. Έβανς, όταν ο προϊστορικός πολιτισμός του νησιού ονομάστηκε «Μινωικός», έως σήμερα, εποχή συνολικής επανεκτίμησης των δεδομένων. Η Κρήτη εμφανίζει ήδη κατά την 3η χιλιετία π.Χ. και υπό την επίδραση των γειτονικών πολιτισμών, δυναμική πορεία στην ιστορική της διαδρομή. Η πορεία αυτή κορυφώνεται με την ίδρυση των ανακτόρων και την παγίωση σύνθετων οικονομικών και κοινωνικών δομών, που χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία του νησιού καθ' όλη τη 2η χιλιετία π.Χ. (Παλαιοανακτορική, Νεοανακτορική και Μετανακτορική περίοδος).
Μέσα από την ανασκαφική τοπογραφία των θέσεων, την εξέταση των οικιστικών καταλοίπων, των ταφικών εθίμων και των τόπων λατρείας, τη γραφή και την τέχνη, το μάθημα προσφέρεται για μία εισαγωγική γνωριμία με τον Μινωικό πολιτισμό.

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη.

Εργασίες προαιρετικές και παρουσίασή τους στο μάθημα.

Βιβλιογραφία στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Βοηθητικό υλικό για τη μελέτη του μαθήματος (Ενδεικτικές εικόνες από τα μαθήματα, μέρος Α, μέρος Β)

Επιλεγμένες εργασίες φοιτητών

 

AΠP 578 ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡIΝ ΑΠΟ ΤΗ 2η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ..

Παρασκευή 12.00-15.00 Αίθουσα Α31

(Παραδόσεις από 5 Οκτωβρίου 2018 έως 11 Ιανουαρίου 2019)

Το μάθημα είναι υποχρεωτικό για φοιτητές αρχαιολογικής κατεύθυνσης του δεύτερου έτους σπουδών. Προσφέρει αναλυτικές γνώσεις - τόσο αρχαιολογικά δεδομένα όσο και συζήτηση προβλημάτων - για την παλαιότερη και πλέον μακρόχρονη περίοδο της Αιγαιακής προϊστορίας, από την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική Εποχή μέχρι και την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Περιλαμβάνει εποπτική εισαγωγή για την ιστορία της Αιγαιακής προϊστορίας και για τους θεσμούς της αρχαιολογικής πράξης στη σύγχρονη Ελλάδα, επίσης παρουσιάζει τη σχετική βιβλιογραφία καθώς και στη μορφή και δομή των δημοσιεύσεων των προϊστορικών ερευνών. Διδάσκει, τέλος, τη μεθοδολογία συγγραφής εργασιών και προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αναλάβουν μικρής έκτασης θέματα, που βαθμολογούνται στο 30% της επίδοσης του εξαμήνου. Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με την πορεία των πολιτισμών στο Αιγαίο μέχρι το 2000 π.Χ. και η κατανόηση των μεθόδων με τις οποίες η Αιγαιακή προϊστορία τεκμηριώνει τα πορίσματά της.

Ενότητες και βιβλιογραφία του μαθήματος

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε θέσεις της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας

Εργασίες προαιρετικές και παρουσίασή τους στο μάθημα

Επιλεγμένες εργασίες φοιτητών

 

 

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018-19

AΠP 505 ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 2η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ.

Παρασκευή 12-3 Αίθουσα Α31

(Παραδόσεις από 15 Φεβρουαρίου 2019 έως 24 Μαΐου 2019)

Στο μάθημα γίνεται επισκόπηση των πολιτισμών του Αιγαιακού χώρου, με αναφορές στις σχέσεις με τους άλλους πολιτισμούς και στις ευρύτερες εξελίξεις στη Μεσόγειο κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. Εξετάζονται ζητήματα ιστορικής γεωγραφίας, πολιτιστικών δομών, γραφής, διοίκησης και εμπορίου, και αναλύεται η μορφή και η έκταση των επαφών μεταξύ των ανακτορικών πολιτισμών του Αιγαίου και του ευρύτερου χώρου της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Προαιρετική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Μαθήματος

Εικόνες Του Μαθήματος (Μέρος 1, Μέρος 2)

Επιλεγμένες εργασίες φοιτητών

 

ΑΠΡ 550 ΚΡΗΤΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Πέμπτη 12-3 Αίθουσα Σεμιναρίων Τομέα Αρχαιολογίας

(Παραδόσεις από 14 Φεβρουαρίου 2019 έως 23 Μαΐου 2019)

Στοιχεία για τη θρησκεία του μινωικού και του μυκηναϊκού κόσμου προσφέρουν η μικρογραφική και μνημειακή τέχνη, οι γραφές, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα οικισμών, ανακτόρων και τάφων, και η σύγχρονη ερμηνεία της ανασκαφικής τους συνάφειας. Το μάθημα παρουσιάζει αναλυτικά τα δεδομένα αυτά, αναφέρεται στις σημαντικότερες απόψεις που έχουν εκφραστεί για τη θρησκεία στο προϊστορικό Αιγαίο, και συζητεί τα κριτήρια με τα οποία η έρευνα προσδιορίζει τις θρησκευτικές αντιλήψεις και τη λατρεία του θείου στους πολιτισμούς της Κρήτης, των Κυκλάδων και της Μυκηναϊκής Ελλάδας.

Υποχρεωτική εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία μαθήματος

Εργασίες που παρουσιάστηκαν στο μάθημα

 

 

 

 

 

 

 

Μαθήματα που διδάχτηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2017-18