Πληροφορίες

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.), ιδρύθηκε το 1985, και αποτελεί μέλος της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης του πανεπιστημίου μας. Σε αυτά τα 25 χρόνια της ύπαρξης της, έχουμε καταφέρει να την καταστήσουμε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της πανέμορφης πόλης των Ιωαννίνων, και φυσικά του πανεπιστημίου μας.
διαβάστε περισσότερα »

Το αφιέρωμα της Κ.Ο.Π.Ι. για το εαρινό εξάμηνο 2022-2023 έχει τον τίτλο «Μαγικός Ρεαλισμός».

Ο Μαγικός Ρεαλισμός, αν και μοιάζει με οξύμωρο σχήμα με μία πρώτη ματιά, δεν είναι παρά μόνο η αρμονική ένταξη του μεταφυσικού στην πραγματικότητα. Ανεξήγητα γεγονότα που όλοι δέχονται ως φυσιολογικά, χωρίς ιδιαίτερη πνευματική αντίσταση.  Ένας σεληνιασμένος σύζυγος, γορίλλες-πνεύματα, ένα ζευγάρι που βλέπει κοινά όνειρα, κινηματογραφικοί χαρακτήρες που εγκαταλείπουν την μεγάλη οθόνη, όλα αυτά σε πλαίσια μιας απλής καθημερινότητας. Συχνά, έμμεσα κριτικάρονται κοινωνικά ζητήματα τα οποία περνάνε απαρατήρητα και καλύπτονται από τις απίστευτες  ιστορίες και την απουσία εξήγησης και συνοχής των «μαγικών» γεγονότων.

Η Κ.Ο.Π.Ι., λοιπόν, μέσα από επτά ταινίες, εξερευνά αυτό το καλλιτεχνικό ρεύμα, από τις πιο έντονες μέχρι και τις πιο διακριτικές του εκφάνσεις και σας καλεί σ’ ένα ταξίδι όπου τα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας θολώνουν.

Οι ταινίες θα προβληθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Σας περιμένουμε!

  1. Τρίτη 7 Μαρτίου: Kaos – Paolo & Vittorio Taviani, 1984
  2. Τρίτη 14 Μαρτίου: Ψυχή και Σώμα – Ildikó Enyedi, 2017
  3. Τρίτη 21 Μαρτίου: Millennium Actress – Satoshi Kon, 2001
  4. Τρίτη 28 Μαρτίου: Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives – Apichatpong Weerasethakul, 2010
  5. Τρίτη 4 Απριλίου: Το Πνεύμα Του Μελισσιού – Victor Erice, 1973
  6. Τρίτη 25 Απριλίου: Un Soir… Un Train – André Delvaux, 1968
  7. Τρίτη 2 Μαΐου: Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου – Woody Allen, 1985