Πληροφορίες

Η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.), ιδρύθηκε το 1985, και αποτελεί μέλος της Επιτροπής Λόγου και Τέχνης του πανεπιστημίου μας. Σε αυτά τα 25 χρόνια της ύπαρξης της, έχουμε καταφέρει να την καταστήσουμε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της πανέμορφης πόλης των Ιωαννίνων, και φυσικά του πανεπιστημίου μας.
διαβάστε περισσότερα »

Η Κ.Ο.Π.Ι. παρουσιάζει για το χειμερινό εξάμηνο του 2019 το αφιέρωμά της υπό τον τίτλο “Ζήτημα Αξιοπρέπειας”. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ.Χατζής” (Παλιά Σφαγεία). Ώρα έναρξης: 21:30. Είσοδος ελεύθερη.

“Tι είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Ένας κώδικας τιμής που τηρεί ένα άτομο για να νιώθει καλά με τον εαυτό του; Οι πράξεις που ένας άνθρωπος κάνει για να δέχεται ευπρεπή συμπεριφορά από τους συνανθρώπους του; Είναι, σίγουρα, κάτι σοβαρό, κάτι που πρέπει κάποιος να διαφυλάσσει. Κι όταν, όμως, οι εξωτερικές συνθήκες δοκιμάζουν το άτομο και το ταπεινώνουν, όταν οι γύρω του προσπαθούν να το μειώσουν, να το υποτιμήσουν, να το ρίξουν στο χώμα για να χάσει την ταυτότητά του; Τότε, ο άνθρωπος δοκιμάζεται. Αυτή η μεγάλη στιγμή της δοκιμασίας, τότε που ο άνθρωπος μετριέται με τον κόσμο και τον εαυτό του, είναι το Ζήτημα Αξιοπρέπειας.

Υπερήφανοι σαμουράι, φτωχοί οικογενειάρχες, ατιμασμένες γυναίκες και εξωτερικά παραμορφωμένοι άνθρωποι μας αφηγούνται τις ιστορίες τους μέσα από τα φιλμ σπουδαίων σκηνοθετών σε αυτό το νέο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Κ.Ο.Π.Ι., θίγοντας Ζητήματα Αξιοπρέπειας.

  1. Τρίτη 29 Οκτωβρίου: Κλέφτες Ποδηλάτων (Ladri di bicciclete) – Vittorio De Sica, 1948
  2. Τρίτη 5 Νοεμβρίου: Mouchette – Robert Bresson, 1967
  3. Τρίτη 19 Νοεμβρίου: Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (The Elephant Man) – David Lynch, 1980
  4. Τρίτη 3 Δεκεμβρίου: Το Τελευταίο Ψέμα – Μιχάλης Κακογιάννης, 1958
  5. Τρίτη 10 Δεκεμβρίου: Χαρακίρι (Seppuku) – Masaki Kobayashi, 1962