Πληροφορίες

Η Κ.Ο.Π.Ι είναι μια πολιτιστική ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με δράση τη προβολή ταινιών και το διάλογο γύρω απο στην 7η τέχνη.

Η Κ.Ο.Π.Ι. παρουσιάζει για το εαρινό εξάμηνο του 2017 το αφιέρωμα Cineγχορδίες, σε συνεργασία με την ΜουΣυΠΙ – Μουσική Συντροφιά Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η μουσική είναι η μόνη μορφή τέχνης, την οποία δεν μπορείς να δεις. Αντιθέτως, ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο κινηματογράφος, είναι το ένστικτο της όρασης. Πώς άραγε δυο τέχνες που μοιράζονται μια τόσο σημαντική διαφορά, θα μπορούσαν να συσχετίζονται, ακόμα κι αν η σχέση τους ήταν τουλάχιστον χαλαρή;

Κι όμως, το σινεμά έχει πολλές φορές αποτελέσει ένα ιδιότυπο ραδιόφωνο, το πρώτο ραδιόφωνο, του οποίου τις μουσικές εκπομπές μπορείς να παρακολουθήσεις, πέρα του να ακούσεις απλώς. Πόσα musicals έχουν σκηνοθετηθεί; Πόσες βιογραφίες μουσικών, ντοκιμαντέρ με θεματικό αντικείμενο τα τραγούδια; Η μουσική ως τέχνη, αλλά και ως έννοια, οι μουσικοί ως πρόσωπα, των οποίων το αριστούργημα δεν υπήρξε μόνο η δουλειά τους, αλλά η ίδια τους η ζωή. Μουσικά κινήματα που επέδρασαν στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα παράγοντας μια δεύτερη, η έμπνευση, η τέχνη που κάλυψε ανάγκες πέρα εκείνης για ψυχαγωγία, όπως εκείνης για κοινωνικοποίηση, καλλιτέχνες, των οποίων το δραματουργικό ενδιαφέρον δεν προοριζόταν μόνο στην ικανότητα τους να συνθέτουν ή να τραγουδούν αλλά στο γεγονός πως ήταν οι ίδιοι τέχνη.

Η Κ.Ο.Π.Ι σε συνεργασία με τη ΜουΣυπι στο φετινό αφιέρωμα «Cineγχορδίες» ιχνηλατούν τις ποικίλες αποχρώσεις της τέχνης του Απόλλωνα με πέντε ταινίες, των οποίων τα soundtracks δεν υπήρξαν μόνο το φόντο της εκάστοτε ιστορίας. Ταινίες των οποίων οι χαρακτήρες ίσως , δεν ήταν εκείνοι οι πρωταγωνιστές, αλλά το φόντο για την πραγματική ηρωίδα.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με είσοδο ελεύθερη. Θα προηγείται μουσικό καφενείο με συζήτηση περι της μουσικής της ταινίας στις 17:00 πριν από κάθε ταινία στον χώρο έξω από την αίθουσα.

1.Πέμπτη 16 Μαρτίου: Fantasia
2.Πέμπτη 23 Μαρτίου: Ρεμπέτικο (Κώστας Φέρρης)
3.Πέμπτη 30 Μαρτίου: Pink Floyd “The Wall” (Alan Parker, Gerald Scarfe)
4.Πέμπτη 4 Μαϊου: Cotton Club (Francis Ford Coppola)
5.Πέμπτη 11 Μαϊου: Almost Famous (Cameron Crowe)