Πληροφορίες

Η Κ.Ο.Π.Ι είναι μια πολιτιστική ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με δράση τη προβολή ταινιών και το διάλογο γύρω απο στην 7η τέχνη.

Η Κ.Ο.Π.Ι. παρουσιάζει για το εαρινό εξάμηνο του 2018 το αφιέρωμά της υπό τον τίτλο “Γκρίζα Ζώνη”. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ.Χατζής” (Παλιά Σφαγεία). Ώρα έναρξης: 21:30. Είσοδος ελεύθερη.

Όπως, “μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης” η Φραγκογιαννού φόνισσα του Παπαδιαμάντη μένει μετέωρη, μετέωρος μένει και ο καθένας από εμάς ενώπιον του νόμου, γραπτού και άγραφου. Μπροστά στην εξουσία του εξάλλου, όλοι και όλα υποχωρούν.

Πέρα από τα ερωτήματα που παραμένουν ανυποχώρητα· κατά πόσο δίκαιο είναι το Δίκαιο;

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή άραγε;

Ο,τι νόμιμο ηθικό;

Οι ήρωες αυτού του αφιερώματος της Κ.Ο.Π.Ι. για το δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο “Γκρίζα Ζώνη” καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις, αν και η μόνη απάντηση χρωματίζεται ολάκερη από την αβεβαιότητα του γκρίζου.

Με δικαστές εκτός δικαστηρίων, ενόχους χωρίς ενοχή και κλέφτες – αστυνόμους, οι 6 ταινίες οριοθετούν την έννοια της δικαιοσύνης, ελέγχουν τον θεσμό της αλλά προπάντων μας υπενθυμίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ποιος είναι ο ρόλος του κινηματογράφου και της τέχνης ευρύτερα: Το σινεμά ως θεματοφύλακας της τάξης αλλά κυρίως, ως διασαλευτής της.

  1. Τρίτη 06 Μαρτίου: To Kill a Mockingbird – Σκιές και Σιωπή (Robert Mulligan)
  2. Τρίτη 13 Μαρτίου: Rashômon – Ρασομόν (Akira Kurosawa)
  3. Τρίτη 20 Μαρτίου: In the Name of the Father – Εις το Όνομα του Πατρός (Jim Sheridan)
  4. Τρίτη 10 Απριλίου: Dogville (Lars von Trier)
  5. Τρίτη 17 Απριλίου: Do the Right Thing – Κάνε το Σωστό (Spike Lee)
  6. Τρίτη 24 Απριλίου: The Stoning of Soraya M. – Ο Λιθοβολισμός της Σοράγια Μ. (Cyrus Nowrasteh)