Χαιρετισμός
του ΠΡΥΤΑΝΗ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Καθηγητή κ. Ιωάννη Γεροθανάση
Στο πλαίσιο της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να προσκαλούμε στο Πανεπιστήμιό μας, ανά τακτά διαστήματα, επιστήμονες με διεθνή καταξίωση και κύρος, προκειμένου να προσφέρουν στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα και τους φοιτητές μας αλλά και τον πνευματικό κόσμο των Ιωαννίνων, διαλέξεις υψηλού επιπέδου, σε καίρια θέματα των Θετικών και των Ανθρωπιστικών Επιστημών, έχουμε σήμερα την τιμή να βρίσκεται κοντά μας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκλησή μας, μια σημαντική προσωπικότητα της διεθνούς διανόησης: η Καθηγήτρια Δρ. Marilyn Yalom, διακεκριμένο Μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, γνωστή και τιμημένη, διεθνώς, για το επιστημονικό, ερευνητικό, πολυμεταφρασμένο, πλούσιο συγγραφικό έργο της, που εστιάζει στις Σπουδές για τη Γυναίκα, στην ιστορική παρουσία των Γυναικών και τους πολλαπλούς ρόλους τους, κοινωνικούς -και όχι μόνο-, διαχρονικά, μέσα στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Ανθρωπότητας.
To θέμα της αποψινής Ομιλίας της κ. Γιάλομ, με τον τίτλο «Το Γυναικείο Στήθος ως Πολιτισμική Εικόνα», καινοτόμο, πολύπλευρο και ευαίσθητο θέμα, αγκαλιάζει με θάρρος -και σε πείσμα της πρώτης αμηχανίας που ίσως προκαλεί- ένα ευρύ φάσμα, όχι μόνο τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας πάνω στη γη αλλά, γενικότερα, ένα ευρύ φάσμα όψεων του ανθρώπινου πολιτισμού και των κοινωνικών αξιών του, των αντιλήψεων και των κανόνων του διαχρονικά.
Το Γυναικείο Στήθος, στη διάρκεια των αιώνων, «έχει ενδυθεί και αποδυθεί» -όπως γράφει η Marilyn Yalom- «διάφορους θρησκευτικούς, ερωτικούς, οικιακούς, πολιτικούς και ψυχολογικούς μανδύες, έχει επίσης προσλάβει διάφορες εμπορικές αποχρώσεις. Σήμερα μάς προσφέρει μιαν αντανάκλαση της ιατρικής και της παγκόσμιας κρίσης».
Αποτελεί ένα πολιτισμικό φαινόμενο που απαιτεί την ανάγνωσή του, την οποία, ίσως, σήμερα τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, καθώς «από αιώνιο σύμβολο του φύλου, της ζωής και του θηλασμού, έχει σήμερα να αγωνιστεί -περισσότερο από ποτέ- ενάντια στην αντίθετη σημασία του: στον υποδοχέα της ασθένειας και του θανάτου».
Καλωσορίζω με χαρά την κ. Γιάλομ στο Πανεπιστήμιο και την πόλη των Ιωαννίνων και θερμά την ευχαριστώ, προσωπικά -και εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας-, για την ευγενική ανταπόκρισή της στην πρόσκλησή μας.
Έχουμε ακόμη απόψε τη μεγάλη ευχαρίστηση, να μας τιμά με την παρουσία του και ο σύζυγος της κ. Γιάλομ, ο Δρ Ίρβιν Γιάλομ, Ομότιμος Καθηγητής της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην Ψυχιατρική, με γνωστά, διεθνώς, όχι μόνο το λαμπρό κλινικό και ερευνητικό έργο του στην ομαδική ψυχοθεραπεία και τα πολυάριθμα επιστημονικά δημοσιεύματά του αλλά και το λογοτεχνικό έργο του, επίσης, που, κατά τον ίδιο άλλωστε, αποτελεί «προέκταση του διδακτικού του έργου, το οποίο βρίθει, ούτως ή άλλως, ιστοριών και διηγήσεων».
Κυρία Γιάλομ και κύριε Γιάλομ,
επιτρέψτε μου, μαζί με το καλωσόρισμά μου,
να σας προσφέρω
ένα μικρό Ενθύμιο της Επίσκεψής σας
στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και της αποψινής βραδιάς.