:
.
:

19 - 20 .
/:
2651005154/05273
Email :
nanastas@uoi.gr
:
.

Ο Νκος Αναστασπουλος γεννθηκε στην Αθνα και εναι αριστοχος απφοιτος του Τμματος Ιστορας-Αρχαιολογας του Πανεπιστημου Ιωανννων (2001). Επσης εναι αριστοχος Διδκτορας σγχρονης Ελληνικς ιστορας του ιδου Πανεπιστημου (2007). Την διδακτορικ του διατριβ την εκπνησε ως Υπτροφος ρευνας του Ανωττου Προγρμματος «Ηρκλειτος» του Υπουργεου Παιδεας και της Ευρωπακς νωσης, εν χει διατελσει και υπτροφος του Ιδρματος Κρατικν Υποτροφιν (ΙΚΥ). Στο πλασιο της υποτροφας του πραγματοποησε επιστημονικ ρευνα στο Universite Libre de Bruxelles (ULB) του Βελγου. Επσης προσκλθηκε και πραγματοποησε αρχειακ ρευνα στο Ινστιτοτο Βυζαντινν και Μεταβυζαντινν Σπουδν Βενετας, στο Πανεπιστμιο της Βιννης (Institut für Byzantinistik und Neogräzistik der Universität Wien) και στο Ιστορικ Αρχεο της Ελληνικς Κοιντητας Βιννης.
Το 2004, με απφαση του Πρυτανικο Συμβουλου του Πανεπιστημου Ιωανννων, ορστηκε μλος της τριμελος Επιτροπς σνταξης και κδοσης του τιμητικο τμου «Πανεπιστμιο Ιωανννων, Ιστορα και Εξλιξη 1964 – 2004» (κδοση 2004, σελδες 604). Κατ το Ακαδημακ τος 2011 - 2012 δδαξε σγχρονη Ελληνικ ιστορα στη Μαρσλειο Ακαδημα του Παιδαγωγικο Τμματος Δημοτικς Εκπαδευσης του ΕΚΠΑ. κτοτε διδσκει νετερη ελληνικ ιστορα στο Μεταπτυχιακ Πργραμμα του Παιδαγωγικο Τμματος Δημοτικς Εκπαδευσης του ΕΚΠΑ, στην κατεθυνση: «Ιστορα και Διδακτικ της Ιστορας». Εναι απ το 2012 με ορισμ απ το Πρυτανικ Συμβολιο του Πανεπιστημου Ιωανννων, αναπληρωτς υπεθυνος του «Μουσεου Τυπογραφας και Τεχνολογας» του Πανεπιστημου Ιωανννων.
Μεταξ λλων, συμμετεχε στο Επιστημονικ ερευνητικ πργραμμα της Ευρωπακς νωσης Interreg II «Ελλδα – Ιταλα», για ζητματα που αφοροσαν την μελτη σε πολιτισμικ θματα της Grecia Salentina. Συμμετεχε στην αρχειακ ρευνα για την δημιουργα της κθεσης «Απ την πειρο Χρα στην μεγλη πειρο. Ηπειρτες ακολουθντας την υπερπντια μετανστευση προς τις ΗΠΑ. Τλος του 19ου αινα ως τον Μεσοπλεμο» στην Αθουσα Πολλαπλν Χρσεων του Βυζαντινο Μουσεου στο τς Καλ του Κστρου των Ιωανννων (διοργανωτς κθεσης: Κοσμητεα Φιλοσοφικς Σχολς του Πανεπιστημου Ιωανννων, Οκτβριος 2016 - Αγουστος 2017). ταν επιστημονικς υπεθυνος ιστορας για την δημιουργα του Κντρου Πολιτισμο και Περιβλλοντος Δβρης Αρχαας Ολυμπας «Αρχοντικ Πετραλι», το οποο εγκαινιστηκε απ τον Πρεδρο της Δημοκρατας στις 22 Απριλου 2017. Αρθρογραφε σε επιστημονικ περιοδικ και χει λβει μρος σε συνδρια του εσωτερικο και του εξωτερικο, εν χει διατελσει και μλος Επιστημονικν και Οργανωτικν Επιτροπς Συνεδρων.
Απ το 2016 εναι μλος του Δ. Σ. της Εταιρεας Ηπειρωτικν Μελετν αλλ και φορος Βιβλιοθκης, Εκδσεων και Πνευματικο Κντρου του ιδου Ιδρματος. Ακμα, απ το 2018 εναι μλος του Δ. Σ. της Εταιρεας Μελτης Νομισματικς και Οικονομικς Ιστορας «Λυδα Λθος», εν απ το 2020 εναι μλος και του Δ. Σ. της Εταιρεας Κυκλαδικν Μελετν. Επσης εναι μλος εταρος στην Εταιρεα Πελοποννησιακν Σπουδν, στην Εταιρεα Λογοτεχνν και Συγγραφων Ηπερου, στην Ε. Μ. Ι. Α. Ν. και στο Ναυτικ Μουσεο Ελλδας.
Εναι μλος της Συντακτικς Επιτροπς της Επιστημονικς Επετηρδας «Δωδνη» του Τμματος Ιστορας και Αρχαιολογας του Πανεπιστημου Ιωανννων. Επσης, εναι μλος της Συντακτικς Επιτροπς των επιστημονικν περιοδικν «Ηπειρωτικ Ημερολγιο» της Εταιρεας Ηπειρωτικν Μελετν και «Πελοποννησιακ Γρμματα» και εππτης κδοσης του επιστημονικο περιοδικο «Ηπειρωτικ Χρονικ».
Στις βασικς μελτες του συγκαταλγονται:
- Το 2004 εκδθηκε ο τμος «Πανεπιστμιο Ιωανννων, Ιστορα και Εξλιξη 1964 – 2004» (επιμλεια – σνταξη, κδοση του Πανεπιστημου Ιωανννων, σελδες 604).
-Το 2009 εκδθηκε η μελτη του «Δβρη (Λαμπεα) Ηλεας, Ιστορικ Μελετματα 19ος - 20ς αι.» (κδοση της Βιβλιοθκης του Πνευματικο Κντρου Δβρης Αρχαας Ολυμπας).
-Το 2012 εκδθηκε το βιβλο του «Παραβατικς συμπεριφορς και καταστολ στην Ελλδα κατ τον Μεσοπλεμο: το παρδειγμα του νομο Ιωανννων» (Εταιρεα Ηπειρωτικν Μελετν, 2 τμοι, 1.056 σελδες).
-Το 2014 εκδθηκε ο συλλογικς τμος «ψεις του φιλελληνισμο στην παγκσμια ιστοριογραφα. Το ενδιαφρον για την Ελλδα και τους λληνες απ το 1821 ως σμερα» (επιμ. Νικλαος Αναστασπουλος - ννα Β. Μανδυλαρ - Γιργος Β. Νικολου - Λμπρος Φλιτορης, εκδσεις Ηρδοτος).
-Το 2015, εκδθηκε το βιβλο του «Η Ισραηλιτικ Λσχη Ιωανννων κατ τον Μεσοπλεμο, δρυση, στχοι, παρουσα» (δρυμα Ιωσφ και Εσθρ Γκαν).
-Το 2016 εκδθηκε ο συλλογικς τμος «Απ την πειρο χρα στην Μεγλη πειρο, Ηπειρτες ακολουθντας την υπερπντια μετανστευση προς τις ΗΠΑ. Τλος του 19ου αινα ως τον Μεσοπλεμο» (επιμλεια Ν. Αναστασπουλος - Κ. Λιμπη - Ν. Κατσικοδης).
- Το 2018 εκδθηκε το βιβλο του «Η ληστεα στο ελληνικ κρτος (μσα 19ου – αρχς 20ο αι.)» (Εκδσεις της ΕΣΤΙΑΣ).
- Το 2021 εκδθηκε το βιβλο του «Απ τη σφαγ της Χου στην ξοδο του Μεσολογγου. Οι πολεμικς αποτυχες και οι επιπτσεις τους» (Εκδσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
- Το 2021 συμμετεχε με το ρθρο του «Απ τις πολεμικς αποτυχες της Επανστασης του 1821 στις προσφυγικς μετακινσεις και την αιχμαλωσα» στον Τμο: Η Επανσταση του 1821, ντεκα Ιστορικο ιχνηλατον την πορεα του Αγνα (Ελληνικ δρυμα Πολιτισμο), σελ. 273 – 295.
- Το 2021 συμμετεχε με το ρθρο του «Το φαινμενο της ληστεας και η διαμρφωση της εσωτερικς ασφλειας στο ελληνικ κρτος κατ τον 19ο αινα» στον Τμο: 1821 – Απ την Επανσταση στο Κρτος, επιμ. Κωνσταντνα Ε. Μπτσιου – Σωτρης Ριζς, (εκδσεις Παπαδπουλος), σελ. 375 – 401.
Τον Ιανουριο του 2012 ανλαβε καθκοντα λκτορα νετερης και σγχρονης Ελληνικς Ιστορας (19ου-20ο αι.) στο Τμμα Ιστορας και Αρχαιολογας της Φιλοσοφικς Σχολς του Πανεπιστημου Ιωανννων. Απ τον Νομβριο του 2015 εναι επκουρος καθηγητς νετερης και σγχρονης Ελληνικς Ιστορας (19ου-20ο αι.) και απ τον Αγουστο του 2019 εναι μνιμος επκουρος καθηγητς νετερης και σγχρονης Ελληνικς Ιστορας (19ου-20ο αι.) στο διο Τμμα.
Απ τον Οκτβριο του 2021 εναι διδσκων - μλος ΣΕΠ του Ελληνικο Ανοικτο Πανεπιστημου και Συντονιστς στην Θεματικ Εντητα ΣΕΙ50 «Μεταξ παρδοσης και εκσυγχρονισμο: Η ελληνικ πολιτικ σκην» του Μεταπτυχιακο Προγρμματος «Νετερη και Σγχρονη Ελληνικ Ιστορα».

-,
-
-
-
- ,
-

-
-
-Library of Congress
-
-
-

(Χειμεριν εξμηνο 2022-23)

Τετρτη 14.00 - 15.00
Πμπτη 12.00 - 13.30

 • Η Ελλδα στο Μεσοπλεμο
 • Προσπθειες εκσυγχρονισμο στο Ελληνικ Κρτος: απ τον Χαρλαο Τρικοπη στον Ελευθριο Βενιζλο
 • Ιστορα του ελληνικο Κρτους: κοινωνα, οικονομα, πολιτικ (1830 - 1920)
 • Εισαγωγ στη Νετερη και Σγχρονη Ελληνικ Ιστορα (19ος - 20ος αινας): κρτος και Ελληνικ διασπορ
 • Εισαγωγ στη Νετερη και σγχρονη Ελληνικ Ιστορα (19ος-20ος αινας): Πολιτικς, θεσμικς και πολιτειακς μεταβολς.
 • Εισαγωγ στη Νετερη Ελληνικ Ιστορα
 • Η πειρος κατ τη νετερη και σγχρονη περοδο (τλη 18ου-20ς αι.)

 • ψεις Νεοελληνικς ιστορας κατ τον 19ο και τις αρχς του 20ο αινα  
 • Πηγς και Μεθοδολογα: ψεις της Ελληνικς ιστορας κατ τον 19ο και τον 20 αινα
 • Ζητματα παραβατικτητας και καταστολς στο ελληνικ κρτος (19 ος - αρχς 20 ο αι.)
 • Η Ελλδα στο Μεσοπλεμο: πολιτικς, θεσμικς και πολιτειακς μεταβολς
 • Ο Ηπειρωτικς χρος στη σγχρονη εποχ. Πηγς και μεθοδολογα