Πίσω στο προσωπικό

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Βαθμίδα:
Επ. Καθηγητής
Αντικείμενο:
Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική ιστορία
19ος - 20ός αι.
Τηλέφωνο/Φαξ:
2651005154/05273
Email :
nanastas@cc.uoi.gr
Διεύθυνση:
Γρ. Τομέα Νεότερης Ιστορίας

Σύντομο Βιογραφικό

       Ο Νίκος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2001). Επίσης είναι αριστούχος Διδάκτορας σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας του ιδίου Πανεπιστημίου (2007). Την διδακτορική του διατριβή την εκπόνησε ως Υπότροφος έρευνας του Ανωτάτου Προγράμματος «Ηράκλειτος» του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει διατελέσει και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το 2006 πραγματοποίησε στο πλαίσιο της υποτροφίας του επιστημονική έρευνα στο Universite Libre de Bruxelles (ULB) του Βελγίου.
Το 2004, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ορίστηκε μέλος της τριμελούς Επιτροπής σύνταξης και έκδοσης του τιμητικού τόμου"Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιστορία και Εξέλιξη 1964 - 2004" (έκδοση 2004, σελίδες 604). Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012 δίδαξε σύγχρονη Ελληνική ιστορία στη Μαράσλειο Ακαδημία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2012 ορίστηκε από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναπληρωτής υπεύθυνος του «Μουσείου
Τυπογραφίας και Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στο Επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Interreg II "Ελλάδα - Ιταλία", για ζητήματα που αφορούσαν την μελέτη σε πολιτισμικά θέματα της Grecia Salentina.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Είναι εταίρος Ιδρυμάτων και Επιστημονικών Εταιρειών, όπως η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, η Εταιρεία Φίλων της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ιδρυτικό μέλος) και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού "Ηπειρωτικό Ημερολόγιο" της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και επόπτης έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού "Ηπειρωτικά Χρονικά".
Το 2009 εκδόθηκε η μελέτη του "Δίβρη (Λαμπεία) Ηλείας, Ιστορικά Μελετήματα 19ος - 20ός αι." (έκδοση της Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Αρχαίας Ολυμπίας).
Τον Δεκέμβριο του 2012, εκδόθηκε από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών το βιβλίο του "Παραβατικές συμπεριφορές και καταστολή στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο: το παράδειγμα του νομού Ιωαννίνων" (2 τόμοι, 1.056 σελίδες).
Τον Μάρτιο του 2015, εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή το βιβλίο του"Η Ισραηλιτική Λέσχη Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο, Ίδρυση, στόχοι, παρουσία".
Τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα λέκτορα νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (19ου-20ού αι.) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τον Νοέμβριο του 2015 είναι επίκουρος καθηγητής νεώτερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας (19ου-20ού αι.) στο ίδιο Τμήμα.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

-Κοινωνία, οικονομία και πολιτική κατά τους νεώτερους και σύγχρονους χρόνους.
-Ιστορία των Θεσμών και του Δικαίου.
-Ιστορία της εκπαίδευσης και του φοιτητικού κινήματος.
-Μετανάστευση και ευεργεσία κατά τους νεώτερους χρόνους.
-Πτυχές της ιστορίας της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων.
-Ιστορία του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος.

Ενδιαφέρουσες συνδέσεις

-Ιστορικό Κοινοβουλευτικό Αρχείο
-Ψηφιακή Συλλογή Γενικών Αρχείων του Κράτους
-Library of Congress
-Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας
-Ψηφιακό Αρχείο Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
-Ψηφιακό Αρχείο Μουσείου Τύπου Πατρών

Ώρες συνεργασίας

Τρίτη: 13.00 - 14.30
Τετάρτη: 13.00 - 14.30

Μαθήματα

Προπτυχιακές Σπουδές

  • Η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο
  • Προσπάθειες εκσυγχρονισμού στο Ελληνικό Κράτος: από τον Χαρίλαο Τρικούπη στον Ελευθέριο Βενιζέλο
  • Ιστορία του ελληνικού Κράτους: κοινωνία, οικονομία, πολιτική (1830 - 1920)

Μεταπτυχιακές Σπουδές

  • Ο Ηπειρωτικός χώρος στη σύγχρονη εποχή. Πηγές και μεθοδολογία
  • Όψεις Νεοελληνικής ιστορίας κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα