Πληροφορίες

Η Κ.Ο.Π.Ι είναι μια πολιτιστική ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με δράση τη προβολή ταινιών και το διάλογο γύρω απο στην 7η τέχνη.

Το αφιέρωμα της Κ.Ο.Π.Ι. για το χειμερινό εξάμηνο 2023-2024 έχει τον τίτλο «Ουδείς αναμάρτητος».

ἁμάρτημα, το [aˈmaɾ.ti.ma] : 1. (θρησκεία) η παραβίαση ενός ηθικού κανόνα ή του θείου νόμου
2. σφάλμα, αστοχία, αποτυχία

Οκνηρία, λαιμαργία, λαγνεία, ζηλοφθονία, οργή, απληστία και αλαζονεία. Αυτά είναι τα θανάσιμα αμαρτήματα, όπως χαρακτηρίζονται από το δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας του 6ου αιώνα, με αύξουσα σειρά βαρύτητας. «Θανάσιμα» επειδή στερούν τη θεία χάρη κι οδηγούν στην αιώνια καταδίκη της ψυχής του ανθρώπου, εφόσον δεν υπάρξει συγχώρεση. «Αμαρτήματα» καθώς είναι καταχρήσεις ή υπερβολικές εκδοχές των φυσικών ικανοτήτων ή παθών κάποιου.

Η ρίζα τους άρα είναι βαθιά ανθρώπινη, αν μη τι άλλο, φυσική. Η ποινικοποίησή τους έγκειται στην έκτασή τους στα άκρα, είτε θετικού, είτε αρνητικού προσήματος. Στην ταλάντωση ανάμεσα σε έλλειψη και υπερβολή. Μήπως όμως ο σταθερά ενάρετος βίος δεν είναι εφικτός; Μήπως η κατάσταση ισορροπίας η οποία απαιτεί είναι εγγενώς αδύνατη να διατηρηθεί; Και μήπως τελικά, αδίκως ενοχοποιείται ο άνθρωπος από το ίδιο του το δημιούργημα;

Η Κ.Ο.Π.Ι. σας προσκαλεί στην παρουσίαση των 7 θανάσιμων αμαρτημάτων μέσα από κινηματογραφικά έργα, υπό ένα νεωτερικό πρίσμα σε μια προσπάθεια κριτικής.

Οι ταινίες θα προβληθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Σας περιμένουμε!

  1. Τρίτη 24 Οκτωβρίου: The Devils – Ken Russell, 1971
  2. Τρίτη 31 Οκτωβρίου: Tumbbad – Rahi Anil Barve, 2018
  3. Τρίτη 7 Νοεμβρίου: Belle de Jour – Luis Buñuel, 1967
  4. Τρίτη 14 Νοεμβρίου: The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover – Peter Greenaway, 1989
  5. Τρίτη 21 Νοεμβρίου: Heartbeats – Xavier Dolan, 2010
  6. Τρίτη 28 Νοεμβρίου: Even the Rain – Icíar Bollaín, 2010
  7. Τρίτη 5 Δεκεμβρίου: Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας – Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1978