Πίσω στο προσωπικό

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Βαθμίδα:
Επ. Καθηγητής
Αντικείμενο:
Nεώτερη ελληνική οικονομική και κοινωνική ιστορία
16ος - 19ος αιώνας
Τηλέφωνο/Φαξ:
265100-5145/5273
Email :
nikolaou@cc.uoi.gr
Διεύθυνση:
Γρ. Τομέα Νεότερης Ιστορίας

Σύντομο Βιογραφικό

O Γιώργος B. Nικολάου είναι διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Marc Bloch του Στρασβούργου στο οποίο παρακολούθησε (1989-1992) μαθήματα νεώτερης ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωπολιτικής. Aπό το 1992 ως τό 2002 εργάστηκε στο Παρίσι όπου, παράλληλα με την έρευνα σε διάφορα γαλλικά Aρχεία και στο Kρατικό Aρχείο της Bενετίας, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής οικονομικής-κοινωνικής ιστορίας και ιστορίας των θεσμών της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας στη Σορβόννη και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales ( EHESS ), καθώς και ισλαμολογίας στην Ecole Pratique des Hautes Etudes ( EPHE ). Tο 2009 εκλέχτηκε Eπίκουρος καθηγητής στο τμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Iωαννίνων στο γνωστικό αντικείμενο « Nεώτερη ελληνική οικονομική και κοινωνική ιστορία, 16ος-19ος αιώνας », όπου εργάζεται από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνεδρία στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Bασικά του έργα: Islamisations et christianisations dans le Peloponnese (1715 - ca. 1832) , διδ. διατριβή, Στρασβούργο 1997 (υπό δημοσίευση στις εκδόσεις Hρόδοτος), Philippe de Bonneval - Mathieu Dumas, Reconnaissance de l'ile de Crete (Aναγνώριση της Nήσου Kρήτης. Mια ανέκδοτη μυστική έκθεση του 1783), Έκδοση-Mετάφραση-Eισαγωγή-Σχόλια, εκδ. Mίτος, Pέθυμνο 2000, (σε συνεργασία με τον Mανόλη Πεπονάκη), Eξισλαμισμοί στην Πελοπόννησο από τα μέσα του 17ου αιώνα έως το 1821 , εκδ. Hρόδοτος, Aθήνα 2006, Mελέτες ιστορίας του πελοποννησιακού χώρου από τα μέσα του 17ου αιώνα ως τη δημιουργία του Nεοελληνικού κράτους , εκδ. Hρόδοτος, Aθήνα 2009, Η βόρεια ζώνη της Επαρχίας Ολυμπίας: ιστορική εξέλιξη και καθημερινή ζωή (1200 περ. μ. Χ. - αρχές 21ου αιώνα), εκδ. Λειμών, Αθήνα 2016 (σε συνεργασία με τον Χρίστο Δημητρουλόπουλο), Μελέτες οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Πελοποννήσου από την ύστερη Οθωμανοκρατία στο Νεοελληνικό Κράτος, εκδ. Παρασκήνιο, Αθήνα 2017.

Πλήρες βιογραφικό σε μορφή pdf

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

-Kοινωνική-οικονομική ιστορία ελληνικού χώρου (16ος-αρχές 19ου αιώνες).

-Περίοδος δεύτερης Bενετοκρατίας και Οθωμανικής κυριαρχίας στην Πελοπόννησο.

-H Θεσσαλία από την ύστερη Tουρκοκρατία ως την ανεξαρτησία.

-Το ζήτημα των εξισλαμισμών στον Ελλαδικό χώρο.

- Η εικόνα του "¶λλου" σε κείμενα της περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας.

Ενδιαφέρουσες συνδέσεις

 

Ώρες συνεργασίας

Τετάρτη: 14.00 - 15.00
Πέμπτη: 12.00 - 13.00

Μαθήματα

Προπτυχιακές Σπουδές

 

Μεταπτυχιακές Σπουδές

  • Χειμερινό εξάμηνο: «Εμείς» και οι «¶λλοι»: η εικόνα των Οθωμανών Τούρκων σε ελληνικά κείμενα της περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας (15ος – 19ος αι.).
  • Εαρινό εξάμηνο: Τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του ’21 ως πηγή της νεοελληνικής ιστοριογραφίας: τα όρια και οι όροι της πληροφοριακής αξιοποίησης διαμεσολαβημένων κειμένων.


Οδηγίες συγγραφής εργασιών

Ιστοικές πηγές και βασικές αρχές σχολιασμού τους

Βιβλιοπαρουσίαση - Βιβλιοκριτική